Favipiravir, folosit și pentru bolnavii COVID, deși nu este autorizat în UE. Anca Alexandrescu: Poate fi administrat doar cu acordul pacientului

Scandalul medicamentului Favipiravir, folosit și pentru bolnavii COVID, deși nu este autorizat în UE / Foto: Pixabay
Scandalul medicamentului Favipiravir, folosit și pentru bolnavii COVID, deși nu este autorizat în UE / Foto: Pixabay

Potrivit unei investigații Realitatea Plus, un distribuitor din România ar vrea să introducă în farmacii medicamentul antiviral Favipiravir, folosit și pentru bolnavii COVID, deși acesta nu este autorizat în UE.

Favipiravir este un medicament fabricat în India, potrivit unei investigații realizate de jurnaliștii de la Realitatea Plus. Acesta nu ar fi autorizat în UE, ar cauza mai multe efecte adverse grave, dar ar fi fost totuși folosit în multe cazuri pentru tratarea pacienților COVID cu forme ușoare și medii. Acum, un distribuitor de medicamente din România ar face presiuni asupra Agenției Naționale de Medicamente și asupra Ministerului Sănătății pentru aprobarea acestui medicament și introducerea acestuia în farmacii. Dacă acest lucru se va întâmpla, Favipiravir ar putea fi prescris de către medicii de familie.

Totuși, potrivit investigației, prospectul acestui medicament ar avertiza asupra efectelor adverse grave pe care le provoca, iar producătorul ar fi specificat clar că un astfel de tratament trebuie urmat doar sub supravegherea medicilor. Mii de români ar fi primit acest medicament fără să cunoască aceste detalii, iar în spatele interesului de a-l introduce în farmaciile din România ar sta un profit de milioane de euro.

"Cine răspunde, medicul sau cel care bagă milioanele în buzunar?"

"Medicamentul poate fi administrat numai cu consimțământul confirmat al pacienților, scrie în prospectul firmei care îl produce. La noi au fost tratați zeci de mii de oameni fără să știe care sunt posibilele efecte adverse. Zeci de milioane s-au scurs în buzunarele lor și nu s-au săturat. Astăzi, pentru că numărul de cazuri COVID a scăzut datorită eforturilor care s-au făcut, ce credeți că vor să facă acum? Vor să obțină aprobare de la Agenția Națională a Medicamentului și de la Ministerul Sănătății să-l vândă la liber în farmacii. Să îl prescrie medicii de familie, deși același prospect în limba engleză, repet, netradus în limba română conform legii spune foarte clar că tratamentul trebuie făcut sub supraveghere medicală și cu analize zilnice din cauza posibilelor efecte adverse. Vă imaginați un medic de familie, de bună credință, care ar recomanda pentru ușurarea simptomelor pacienților COVID cu forme ușoare și medii, ar prescrie acest medicament și Doamne ferește se ajunge la acele efecte adverse. Cine răspunde, medicul sau cel care bagă milioanele în buzunar?", a declarat Anca Alexandrescu, realizatoarea emisiunii "Culisele statului paralel", de la Realitatea Plus.

Medicamentul cu substanța activă pe care o conține favipiravir, dar cu denumirea Avigan, a intrat prima dată în țara noastră în iunie, anul trecut. Atunci când Japonia a donat României 12.200 de tablete de Avigan, un medicament EXPERIMENTAL, dezvoltat de compania Fuji. 100 de pacienți au fost tratați, în spitalele de la noi, cu acest antiviral, în timp ce Japonia îl retrăgea de pe piață, din schema de tratament aplicată în cazul infecțiilor cu SARS COV-2. Ulterior, deoarece medicamentul ar fi fost promovat și recomandat de mai mulți medici cu renume din România, ar fi ajuns și alte câteva zeci de mii de cutii cu acest medicament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel