Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

FAKE NEWS în pandemie. EFECTUL asupra copiilor și adolescenților

Aproape jumătate dintre copii şi adolescenţi (49%) verifică rar, uneori sau deloc valoarea de adevăr a informaţiilor citite pe internet sau văzute la televizor, arată o analiză realizată de către Organizaţia Salvaţi Copiii în contextul pandemiei COVID-19.

Conform unui comunicat al Organizaţiei Salvaţi Copiii, doar un procent mic dintre copii afirmă că verifică informaţia din surse oficiale (11%) sau că se consultă cu cei apropiaţi (17%). Principalele surse de informare ale copiilor sunt: internetul (49% situri, 24% reţele sociale); televizorul (57%); 31% apelează la discuţiile cu părinţii.

Din totalul respondenţilor, doar jumătate (48%) ştiu ce reprezintă o ştire falsă, cu un număr semnificativ de respondenţi (22%) declarând că la televizor sau în publicaţiile de ştiri nu pot fi difuzate ştiri false.

Știrile false creează panică!

 

'În opinia mea, ştirile false creează panică în societate şi profită de atenţia noastră pentru a beneficia de bani şi influenţă. Ele nu fac decât să ne îngrijoreze în legătura cu situaţia pe care o avem şi să dobândim un comportament instabil.

Ştirile false ne împiedică să vedem adevărul şi să ştim ce avem de făcut', declară Andrei, un elev de 17 ani din Covasna. Studiul a fost efectuat prin procesarea răspunsurilor primite de la 819 copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, din 32 de judeţe şi Bucureşti, colectate în perioada 10 - 16 aprilie 2020. 'Copiii sunt extrem de vulnerabili în faţa anxietăţilor sociale, iar expunerea la ştiri false acutizează starea de nelinişte şi panică. Izolarea, lipsa rutinei şcolare şi a interacţiunii sociale, cuplată cu folosirea îndelungată a tehnologiei şi expunerea excesivă la ştiri false poate duce la stres, adâncirea stării de anxietate sau chiar depresie.

În acest context, Salvaţi Copiii, prin programul Ora de Net, pune la dispoziţia tinerilor o pagină web dedicată acestui fenomen, o serie de materiale şi resurse din care se pot documenta, dar, poate cel mai important, o linie de consiliere la care specialiştii Salvaţi Copiii le pot răspunde la toate întrebările ce ţin de siguranţa în mediul online', a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Fenomenul știrilor false s-a intensificat

 

În ultima perioadă, fenomenul ştirilor false s-a intensificat, existând numeroase teorii, distribuite de sute de mii de ori, care fac referire la cauza apariţiei noului coronavirus sau care propun tratamente miraculoase. Organizaţia Salvaţi Copiii susţine că o ştire falsă care s-a propagat rapid a fost cea care leagă apariţia virusului de dezvoltarea tehnologiei 5G.

De asemenea, există numeroase grupuri pe internet care îndeamnă la distrugerea de bunuri sau violenţă, generând incidente în care antenele de acest tip au fost incendiate, ajungându-se până la agresarea pe stradă a angajaţilor unor companii de telefonie mobilă. La fel de larg distribuite şi periculoase au fost şi acele ştiri care promovau tratamente sau modalităţi de prevenţie pentru noul coronavirus. Una dintre ele îi îndemna pe oameni să consume un supliment mineral minune, pe bază de dioxid de clor, care distruge coronavirusul. Autorităţile medicale din mai multe ţări au atenţionat populaţia că un astfel de supliment nu doar că nu are nici o acţiune asupra COVID-19, dar poate provoca greaţă, vărsături şi simptome de deshidratare severă.

'Noi, tinerii, nu suntem deloc imuni la dezinformare'

 

'Noi, tinerii, nu suntem deloc imuni la dezinformare. E de ajuns să deschizi Facebook şi să citeşti ce distribuie prietenii tăi mai puţin informaţi pentru a vedea acest lucru. Dezinformarea duce la greşeli ce pot fi grave în această perioadă sensibilă. Astfel, orice informaţie falsă generează ori panică ori o agravare a situaţiei actuale', spune Maria, o adolescentă de 15 ani din judeţul Neamţ.

Pentru a preveni dezinformarea, Organizaţia Salvaţi Copiii lansează iniţiativa 'Ştirile false pe înţelesul tuturor', prin care urmăreşte oferirea de informaţii corecte şi resurse adresate copiilor, precum şi părinţilor sau cadrelor didactice, pentru ca aceştia să îşi dezvolte abilităţile necesare înţelegerii acestui fenomen şi depăşirii contextului actual.

Pagina dedicată https://bit.ly/2yWFJX6 oferă atât informaţii grafice şi recomandări specifice referitoare la fenomenul ştirilor false, cât şi detalii despre dialogurile cu specialiştii în psihologie, jurnalism şi educaţie, ce vor fi organizate online şi vor fi disponibile gratuit publicului larg. În cadrul webinariilor care îi vor avea invitaţi pe Iulia Ionescu (jurnalist), Ileana Rotaru (cadru didactic universitar) şi Ariel Constantinof (blogger), copiii, cadrele didactice şi părinţii vor avea posibilitatea de a asculta sfaturile experţilor şi de a le adresa întrebări.

De asemenea, prin linia ctrl_AJUTOR, Organizaţia Salvaţi Copiii oferă consiliere specializată copiilor şi părinţilor care se confruntă cu situaţii neplăcute întâmpinate pe internet sau care au neclarităţi cu privire la autenticitatea informaţiilor din mediul online. Apelând telefonic la numărul 0740.992.176 de luni - vineri, între orele 9,00 - 13,00 sau trimiţând un mesaj la [email protected], copiii şi părinţii pot beneficia de sesiuni de consiliere individuală cu specialiştii Salvaţi Copiii pe teme ce ţin de folosirea în siguranţă a Internetului, potrivit Agerpres.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


nxt.23
YesMy