EXCLUSIV  Exemplul dat de Oradea. Gheorghe Carp, coordonatorul județean în războiul cu COVID-19, dezvăluie secretul: Ne și mirăm!

Ilie Bolojan (stânga) Gheorghe Carp (dreapta)
Ilie Bolojan (stânga) Gheorghe Carp (dreapta)

Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea, a acordat un interviu pentru DCNews, în care a explicat ce măsuri a luat și de ce Bihorul este o dovadă de responsabilitate în războiul cu COVID-19. 

Întrebat cum se descurcă în pandemia de Coronavirus, medicul a răspuns că ”cele mai mari probleme ni le fac cei care pun în răspândire zvonuri și trebuie să umblăm după zvonuri, în rest, ne facem treaba. Nu facem ceva deosebit, facem ce trebuie făcut în astfel de situații.

Cât despre ce trebuie făcut în astfel de situații, Gheorghe Carp, manager vechi, răspunde: ”Noi ne și mirăm că decizii pe care noi le-am luat acum 2-3 săptămâni abia acum se iau în restul țării.”

El ne dezbăluie că în Bihor, s-a decis a fi o coordonare integrată, cu un singur coordonator, în persoana sa. Spitalul Municipal, de 450 de paturi, a fost pus la dispoziția luptei împotriva COVID-19, pacienții fiind mutați în spitalul Județean. Acum, în Spitalul Municipal sunt 40 de pacienți internați la infecțioase, 23 sunt pozitivi, unul singur fiind în stare gravă. Două persoane s-au vindecat, iar restul sunt în stare bună. 

Împreună, coordonat, în războiul cu COVID-19

Cât despre problema de la cele două puncte de frontieră, Gheorghe Carp a subliniat că ”prefectul a organizat foarte bine și ”armele” au colaborat foarte bine, s-au făcut câte 80 de convoaie pe zi, au fost medici care au făcut triajul, s-a făcut triere corectă la graniță și apoi au fost duși în carantină sau izolare, după caz. A fost greu, pentru că au venit cu miile în fiecare noapte și mai erau unii indisciplinați sau interlopi chiar, însă au putut fi triați și organizate convoaie, astfel încât să nu rămână în localitate și să împrăștie virusul. În trei zile am luat un PCR-Test de la o firmă din Capitală, am avut noroc că cineva a renunțat și l-am achiziționat. Are o linie autonomă cu extractor care permite 40 de probe în 4-5 ore. Ne-am gândit că e nevoie chiar de 70 pe zi și avem în plan să luăm încă unul”. 

”Am avut în stoc mii de combinezoane, sute de mii de măști de protecție și viziere, acum încercăm să continuăm achizițiile. În maximum trei săptămâni vom achiziționa 70 de tone de echipamente de protecție din producție internă și străinătate. În prezent, niciun cadru medical nu e infectat, situația e sub control”, ne-a mai spus el. 

Concluzia a fost următoarea: ”Nu putem spune felicitări decât după ce trecem de criză”. 

În comparație, în Suceava, managerul, care era aproape să fie ministrul Sănătății, a dat dovadă de lipsă de organizare, atât preventivă, cât și în momentul în care s-au confruntat cu situația infectării ce a cuprins un întreg spital. Pe de altă parte, nici la nivel de comandă județeană, lucrurile n-au stat mai bine. Pe lista testării s-a pus, cu prioritate, președintele CJ, Gheorghe Flutur, ca medic, informație apărută în spațiul public și care nu a fost infirmată de nimeni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel