Evoluție Omicron în România. Adriana Pistol: Avem trei scenarii, dar e bine să ne uităm la cel mai rău

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Adriana Pistol a vorbit despre cele trei scenarii posibile de evoluție a pandemiei.

Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a vorbit despre cele trei scenarii de evoluție a pandemiei de coronavirus:

„Avem trei scenarii posibile de impact. Un scenariu, cel mai ușor, cel mai optimist, altul mediu și altul mai pesimist.

Astfel, primul scenariu se referă la o creștere a numărului de cazuri de 10% zilnic, care pleacă de la o transmisibilitate mai mare a tulpinii Omicron, față de tulpina Delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare, undeva la 5%, iar dintre aceștia 10% ar fi pacienți care s-ar interna la terapie intensivă.

Al doilea scenariu pleacă de la aceeași rată de creștere zilnică, de 6%, pe care am observat-o la tulpina Delta. În schimb, cu o nevoie de spitalizare mai mare, de peste 20%, și din nou, 10% dintre aceștia ar putea avea nevoie de asistență în terapie intensivă.

Cel de-al treilea scenariu este o asociere între cele două și anume un număr de cazuri zilnic ce ar putea crește cu 10%, un număr de spitalizări de peste 20% care ar fi necesare și cu o rată de peste 10% (1/8 pacienți) care ar necesita terapie intensivă. Rămâne de văzut dacă unul dintre aceste scenarii va avea loc, dar pentru o bună pregătire este bine să ne uităm la scenariul cel mai rău, astfel încât să putem să-i facem față“, a precizat Adriana Pistol.

 

Rafila vrea să evite, în valul 5, un lockdown și închiderea școlilor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut câteva precizări miercuri, 29 decembrie, privind valul cinci.

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, împreună cu dr. Adriana Pistol, șeful Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile susțin o conferință de presă, astăzi, pe tema Planului de măsuri pentru gestionarea valului cinci al pandemiei de COVID-19.

Printre altele, Alexandru Rafila a vorbit și despre măsura care, deși ar putea să încetinească transmiterea virusului, nu a fost adoptată: certificatul Covid. Ministrul Sănătății a menționat că, prin această măsură, s-ar putea evita "trei lucruri majore" și anume: un lockdown, închiderea școlilor și numărul mare de decese. 

"Utilizarea acelui certificat Covid este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, astfel încât să gestionăm mai bine acest val cinci. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document încât să evităm trei lucruri majore în țara noastră.", a spus Alexandru Rafila (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel