EXCLUSIV  Fără carantină, dacă ai vaccin anti COVID-19. Dr. Marinescu, explicaţii după apelul CNCD

Dr. Adrian Marinescu explică de ce persoanele vaccinate anti COVID-19 scapă de carantină. Sursa: Facebook
Dr. Adrian Marinescu explică de ce persoanele vaccinate anti COVID-19 scapă de carantină. Sursa: Facebook

Dr. Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul Matei Balş din Capitală, a explicat care este considerentul medical pentru care cei care au primit vaccinul anti COVID-19 nu mai sunt nevoiţi să stea în carantină sau izolare. 

Amintim că CNSU a decis ca persoanele care au primit şi a doua doză din vaccinul anti COVID-19 să scape de izolare şi carantină la revenirea în ţară.

Csaba Asztalos, preşedintele CNCD, a făcut apel la specialişti să clarifice motivele din spatele deciziei, astfel încât aceasta să nu fie interpretată drept o formă de discriminare. 

"Este clar un tratament diferenţiat, dar nu înseamnă în mod automat că este şi o formă de discriminare. Specialiştii ar trebui să spună de ce fac această diferenţiere şi de ce au recurs la această măsură în cazul acestor categorii de persoane, care au făcut şi rapelul vaccinului anti COVID-19.

Vorbim de o nouă regulă, nu o modificare de lege. Medicii trebuie să clarifice acest aspect, de ce se realizează această diferenţiere între cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi la sosirea în ţară. E prima dintre deciziile de diferenţiere între vaccinaţi şi nevaccinaţi", a spus Csaba Asztalos la Antena 3. 

Dr. Adrian Marinescu, reacţie pentru DC NEWS. Motivul pentru care scapi de carantină

"Nu e vorba doar despre cei care revin în ţară. Şi cei care sunt contacţi direcţi scapă de izolare, dacă sunt vaccinaţi complet. Sunt două aspecte. În primul rând, obiectul principal este să nu te îmbolnăveşti. Ori nu faci deloc, ori faci o formă asimptomatică, ori foarte uşoară, dacă eşti vaccinat. În plus, la nivelul porţii de intrare, chiar dacă virusul pătrunde mecanic, el nu se va multiplica decât în măsură foarte mică. Asta înseamnă că riscul de a transmite mai departe este categoric mai mic. 

În al doilea rând, când vii dintr-o ţară cu risc ridicat, dacă eşti vaccinat nu vei pune presiune pe sistemul medical. Şi vei avea şi un risc mai mic de a transmite celor din jur. 

Asta nu înseamnă, însă, că nu respecţi aceleaşi măsuri de prevenţie, purtatul măştii, distanţare, etc. Când va fi o masă extinsă din populaţie vaccinată, lucrurile vor fi clare", a precizat dr. Adrian Marinescu pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel