Elon Musk restabilește contul extremistului de dreapta austriac conectat la atacul asupra moscheilor din Christchurch

Reuters Marketplace
Reuters Marketplace

Credeați ca X, fostul Twitter, devine mai bun după ce Elon Musk l-a cumpărat? Un nou extremist de dreapta are din nou platformă datorită multi-miliardarului american.

Un membru al extremei drepte austriece, care a primit donații și a comunicat cu teroristul responsabil de atacurile de la moscheile din Christchurch înaintea atacului din 2019, și-a recuperat contul de X, proprietarul X, Elon Musk, răspunzând la unul dintre tweet-urile sale, relatează The Guardian.

Fondatorul așa-numitei Mișcări Identitare, Martin Sellner, care predică superioritatea grupurilor etnice europene, a fost interzis de Twitter în 2020 de fosta conducere, alături de alte câteva zeci de conturi legate de mișcare, pe fondul criticilor privind gestionarea platformei în ceea ce privește conținutul extremist.

Sellner a fost supus perchezițiilor efectuate de autoritățile austriece în 2019, sub suspiciunea că ar fi cooperat cu teroristul de la Christchurch, Brenton Tarrant, și ar fi făcut parte dintr-o organizație teroristă. Sellner a negat implicarea în atac.

S-a dezvăluit faptul că Tarrant a făcut o donație în valoare de 1.500 de euro (2.487 de dolari australieni) organizației identitare a lui Sellner și că cei doi au schimbat e-mailuri prietenoase în 2018, Sellner invitându-l pe Tarrant să i se alăture pentru o bere sau o cafea dacă ar ajunge vreodată în Austria.
Tarrant a vizitat Austria în 2018, dar Sellner neagă că cei doi s-ar fi întâlnit.

Sellner l-a lăudat pe Musk pentru refacerea contului său X săptămâna trecută; acum are o bifă albastră asociată conturilor plătite și 51.000 de urmăritori.

 

„Sunt fericit și recunoscător să fiu înapoi pe Twitter/X. Aș vrea să-i mulțumesc în special lui Musk pentru că a făcut această platformă mai deschisă din nou”, a spus el, conform unei traduceri în engleză a tweet-ului său. „Sper că tendința va continua și că toți ceilalți care au fost interziși se vor întoarce.”

După ce Sellner a postat un videoclip referitor la faptul că poliția elvețiană a închis un eveniment la care vorbea în cantonul elvețian Aarau și a declarat că i-a fost interzisă intrarea pentru două luni în Aargau, Musk a răspuns: „Este legal?”.

Luna trecută s-a raportat că Germania ia în considerare interzicerea intrării lui Sellner în țară.

Dr. Josh Roose, expert în extremism la Universitatea Deakin, a declarat că contul lui Sellner este cel mai recent dintr-o lungă serie de conturi de extremă-dreaptă, inclusiv cel al liderului Rețelei Național Socialiste din Australia, cărora li s-a permis să revină pe X în timpul lui Musk.

„În mod coincident, toate acestea, într-un fel sau altul, au interacționat cu Brenton”, a spus el. „Acum că aceste grupuri s-au întors și de când li s-a permis revenirea pe platformă, toate se urmăresc reciproc și s-au conectat la nivel internațional. Deci, acest lucru a permis mișcării să construiască legături și să își creeze contacte.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel