Efectul nebănuit al afinelor

Afine
Afine

O porţie substanţială de afine în fiecare zi poate contribui la îmbunătăţirea tensiunii arteriale la oamenii sănătoşi, potrivit unui studiu preluat miercuri de Press Association. 

Cercetătorii au testat efectele afinelor pe un grup de voluntari cu o stare bună de sănătate, care au consumat 200 de grame de afine, echivalentul a două ceşti, timp de o lună. Pe parcursul studiului, tensiunea arterială sistolică a scăzut în medie cu 5mmHg (milimetri de mercur). Tensiunea arterială sistolică este presiunea care se formează în vasele de sânge la fiecare pompare a inimii. Aceasta scade când vasele de sânge se relaxează şi se dilată când acestea se contractă. Efectul este similar cu cel observat în cazul pacienţilor care iau medicamente pentru scăderea tensiunii. În cadrul studiului, 40 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani au primit fie o băutură care conţinea 200 de grame de afine, fie o băutură care nu conţinea afine. Efectele asupra funcţionării vaselor de sânge au fost constatate la aproximativ două ore după consumul băuturii cu afine. Băutura fără afine, cu proprietăţi neutre sau cu conţinut de fibre, vitamine sau minerale, nu a avut niciun efect semnificativ.

Ce substanță are efect anti tensiune

Oamenii de ştiinţă au stabilit că beneficiile asupra tensiunii arteriale sunt provocate de antocianine, pigmenţii care dau culoarea albastră, roşie sau violet a unor fructe sau legume. Băuturile care conţineau antocianine în stare pură au dus la îmbunătăţirea funcţiei celulelor endoteliale, responsabile pentru relaxarea şi contractarea vaselor. 'Deşi cel mai bine este să mănânci afinele întregi pentru a beneficia integral de beneficiile acestora, studiile noastre au arătat că cea mai mare parte dintre efecte pot fi puse pe seama antocianinelor', a spus Ana Rodriguez-Mateos, cercetător principal din cadrul King's College, Londra. 'Dacă schimbările pe care le vedem în funcţionarea vaselor de sânge după consumul de afine în fiecare zi ar putea fi susţinut de-a lungul întregii vieţi, s-ar putea reduce cu 20% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare'. Cercetarea a fost publicată în Journal of Gerontology Series A. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel