EXCLUSIV  Dr. Adrian Marinescu, ipoteză despre Omicron: Vom încerca o pseudo-normalitate. Anul 2022 va fi mai bun

Dr. Adrian Marinescu
Dr. Adrian Marinescu

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, a vorbit pentru DC NEWS despre varianta Omicron a coronavirusului.

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre varianta Omicron a coronavirusului. Acesta a  venit cu o ipoteză despre această nouă variantă care momentan provoacă îngrijorarea din cauza faptului că este încă prea puțin studiată. Deja se știe însă că Omicron ar fi mult mai contagioasă decât celelalte variante ale COVID-19, dar și că cei care se infectează fac forme mai ușoare ale bolii. În acest context, medicul Adrian Marinescu ne-a spus că este posibil ca Omicron ”să reprezinte acea variantă virală care să ne ajute să conviețuim”.

Adrian Marinescu: Vorbim despre o tulpină care se transmite extrem de ușor

- La ce să ne așteptăm în perioada următoare, după ce varianta Omicron a fost depistată și în România?

Adrian Marinescu: - Cred că vorbim de contextul european, România nu face notă discordantă. Vorbim de o variantă virală care se transmite foarte ușor, din toate datele pe care le avem. Totuși, în general par a fi forme ușoare. Sigur că trebuie să vedem în viitorul apropiat cum va reacționa în mod concret populația Europei. Nu putem să ne raportăm doar la ceea ce știm din populația Africii pentru că lucrurile sunt diferite. Trebuie să fim atenți la ceea ce se va întâmpla concret la noi, în Europa.

În acest context vorbim despre o tulpină care se transmite extrem de ușor, ceea ce presupune prudență din partea noastră, cu lucrurile pe care deja le știm. Prudență din partea autorităților, apropo de limitarea cazurilor izolate și identificarea transmiterii comunitare accelerate, ceea ce este extrem de important și eu cred că în viitorul apropiat, până în sărbători nu se va întâmpla nimic notabil. Discuția va fi de la începutul anului viitor, probabil că undeva prin luna februarie, când vom avea mai multe infecții. Rămâne de văzut cum gestiona astfel încât să nu fie o presiune prea mare la nivelul spitalelor, lucru pe care l-am văzut destul de des de-a lungul pandemiei.

- În timp această tulpină s-ar putea modifica și să devină mai periculoasă?

Adrian Marinescu: - Sigur că da, lucrul acesta este posibil, doar că am văzut că în momentul în care există o caracteristică clară, nu sunt schimbări majore, cel puțin nu într-un interval scurt de timp, adică și la varianta Delta, care a caracterizat valul 4, nu putem să spunem că au fost variante, cazuri izolate pot să fie, dar să discuți despre modificări importante ale acestei variante care într-adevăr să aibă un impact important, e puțin probabil.

"O metodă de imunizare naturală"

- Ar putea fi Omicron o variantă de imunizare? 

Adrian Marinescu: - Cu siguranță că o metodă de imunizare naturală a reprezentat fiecare variantă virală, mai ales dacă s-a transmis ușor, doar că rolul nostru cred că este acela de a proteja persoanele vulnerabile de riscul de a face forme severe, lucru care s-a întâmplat pe toată perioada pandemiei. Că acum vor fi mai puține situații de forme severe, cu atât mai bine, dar pe noi ne interesează ca prin vaccinare să creștem imunizarea fără să expunem populația la riscul de a face complicații majore care să le pună viața în pericol.

Marinescu, ipoteză neașteptată:  Omicron ar putea să reprezinte acea variantă virală care să ne ajute să conviețuim

- Ce îndemn aveți pentru români înainte de sărbători?

Adrian Marinescu: - Să rămână calmi și echilibrați, poate mai mult decât până acum pentru că pandemia, chiar dacă nu s-a încheiat, va ajunge și în punctul în care vom vorbi de conviețuire. Eu cred că anul 2022 va fi un an mai bun apropo de această cale de mijloc, între viața noastră de zi cu zi și pandemie și că poate varianta Omicron să reprezinte chiar acea variantă virală care să ne ajute să conviețuim. Exact ceea ce spuneam mai devreme, și atunci iarăși vom intra într-o normalitate de pandemie, cred că vom încerca să avem un fel de pseudo-normalitate în așa fel încât lucrurile să meargă mai departe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel