Doza 3 de vaccin anti-COVID. Valeriu Gheorghiță explică cine are nevoie de recomandarea medicului. Schemă 3+1

Doza 3 de vaccin anti-COVID. Valeriu Gheorghiță explică cine are nevoie de recomandarea medicului / Foto: Facebook Valeriu Gheorghiță
Doza 3 de vaccin anti-COVID. Valeriu Gheorghiță explică cine are nevoie de recomandarea medicului / Foto: Facebook Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță  a explicat cine are nevoie de recomandarea medicului pentru a  face cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID.

Medicul Valeriu Gheorghiță aduce clarificări legate de administrarea dozei 3 de vaccin. Persoanele cu imunitate redusă au nevoie de recomandarea medicului, potrivit acestuia.

Schemă de vaccinare 2 + 1

Doza a treia este „ferm recomandată” persoanelor aflate în categorii vulnerabile, de peste 65 de ani, cu afecțiuni cronice și cei care au risc crescut de îmbolnăvire prin natura profesiei, precum personal medical sanitar, din centre rezidențiale, învățământ, etc. Dar, spune medicul, se pot vaccina și celelalte categorii care au minim 6 luni de la doza a doua, fără să fie nevoie de o recomandare medicală specială în acest sens, relatează Mediafax.

Pe 4 octombrie, Agenția Europeană a Medicamentului a finalizat analiza datelor științifice și a recomandat posibilitatea administrării acestei doze de rapel la minim 6 luni pentru categoriile care au minim șase luni de la vaccinare. În acest caz, este vorba despre o schemă de vaccinare 2 + 1.

Schemă de vaccinare 3+1 pentru cei cu imunitate redusă

Există o altă recomandare a Agenției Europene a Medicamentului care vizează persoanele cu imunitate redusă, precum cele aflate după un transplant, pacienți oncologici în tratament sau în stadii avansate. În această situație, datele arată că după primele două doze de vaccin procentul celor care dezvoltă anticorpi în valoare protectoare este la circa 40%, mult sub valoarea regăsită la restul populației care se vaccinează cu două doze. Adăugarea unei doze suplimentare, doza 3, la primele două doze inițiale, duce la creșterea răspunsului imun cu un procent între 35 - 50% la cei care nu au răspuns la primele două doze.

Astfel încât la aceste persoane schema inițială de vaccinare va avea trei doze (doza a treia la o lună după doza a doua) și este foarte probabil să aibă nevoie de un rapel. În această situație este vorba de o schemă 3+1. Pentru aceste categorii este nevoie de recomandarea medicului specialist, a medicului curant care supraveghează și îngrijește boala.

VEZI ȘI: Dr. Săndesc, către anti-vacciniști: Nu avem nici cea mai mică satisfacție când, înainte de a-și da duhul, regretă amarnic, implorând

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy