Donald Trump nu beneficiază de imunitatea prezidențială - Reuters

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Fostul președinte Donald Trump nu poate beneficia de imunitatea prezidențială.

O instanță federală a hotărât marți că Donald Trump nu beneficiază de imunitate în fața acuzațiilor că ar fi complotat pentru răsturnarea înfrângerii sale electorale din 2020, aducând fostul președinte american mai aproape de un proces penal fără precedent.

Trei judecători de la Curtea de Apel a SUA din Districtul Columbia au respins afirmația lui Trump că nu poate fi acuzat pentru că presupusele fapte se referă la responsabilitățile sale oficiale în calitate de președinte.

”Pentru scopul acestui caz penal, fostul președinte Trump a devenit cetățeanul Trump, cu toate apărările oricărui alt inculpat penal. Orice imunitate executivă care l-ar fi protejat în timp ce a fost președinte nu îl mai protejează împotriva acestei urmăriri penale”, a scris comisia, conform Reuters.

Democrația americană

Decizia, pe care Trump este aproape sigur că o va contesta, respinge încercarea sa de a evita un proces pentru acuzații că ar fi subminat democrația americană, chiar în timp ce își consolidează poziția ca favorit pentru nominalizarea prezidențială a Partidului Republican.

Cazul va rămâne suspendat până cel puțin pe 12 februarie pentru a-i oferi lui Trump timp să facă apel la Curtea Supremă a SUA.

Avocații lui Trump au susținut că foștii președinți aveau drepturi de protecție legală și nu puteau fi urmăriți penal pentru acțiuni oficiale decât dacă erau mai întâi destituiți prin ”impeachment” de Camera Reprezentanților și înlăturați din funcție de Senat.

Trump a fost de două ori acuzat de Camera Reprezentanților, dar de fiecare dată senatorii republicani au votat pentru a-l achita de acuzații.

Judecătorii s-au concentrat asupra naturii ample a afirmației lui Trump într-o audiere din 9 ianuarie, întrebând un avocat al lui Trump dacă chiar și un președinte care ar ordona comandourilor militare să asasineze un rival politic ar putea scăpa de urmărire penală fără acțiunea inițială a Congresului.

Interferență în alegerile din 2020

Inculparea adusă de consilierul Jack Smith îl acuză pe Trump că a folosit afirmații false privind fraudarea votului pentru a presa membrii legislativului statelor, oficialii Departamentului Justiției și pe atunci vicepreședintele Mike Pence să împiedice certificarea rezultatelor alegerilor. Este unul dintre cele patru cazuri penale cu care se confruntă Trump și unul dintre cele două care îl acuză de interferență în alegerile din 2020.

Trump s-a declarat nevinovat față de patru capete de acuzare și i-a acuzat pe procurori de un efort motivat politic de a-i afecta campania.

Argumentul cu privire la imunitate a fost respins anterior de judecătoarea de district Tanya Chutkan în decembrie, determinând apelul lui Trump.

Chiar dacă argumentul lui Trump nu este acceptat de instanțe, este probabil ca apelul să își atingă scopul de a amâna procesul programat pentru 4 martie și, eventual, de a-l întârzia până după alegerile din noiembrie. 

Dacă Trump câștigă alegerile, ar putea încerca să se grațieze singur sau să îndemne Departamentul de Justiție să închidă cazul.

Trump poate cere Curții Districtului Columbia și Curții Supreme a SUA să revizuiască decizia, ceea ce ar putea duce la săptămâni sau luni suplimentare de întârziere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel