Document de la Institutul Oncologic București, din martie 2020, scurs în presă după scandalul citostaticelor

Captură video RealitateaPlus
Captură video RealitateaPlus

În spațiul public a ajuns o notă internă de la Institutul Oncologic București care ar vrea să arate că existau probleme mai vechi, în contextul în care noul manager a fost acuzat direct în urma crizei citostaticelor. 

Realitatea Plus a prezentat un document de la Institutul Oncologic București, care ar demonstra că se confrunta cu lipsă de echipamente în luna martie a anului 2020. Actul, semnat de fostul manager la data de 16.03.2020, arată niște reglementări privind acordarea de asistență medicală pacienților oncologici, în condițiile în care spitalul nu ar fi avut echipamente și medicamente suficiente. Astfel, numărul intervențiilor chirurgicale a fost limitat, iar internarea pacienților ar fi devenit un proces greoi și selectiv. 

Reamintim că-n urmă cu o zi a izbucnit o bombă de presă după ce s-a aflat că efectiv bolnavii de cancer nu au medicamente, iar noul manager a spus că nu e un capăt de țară, pentru că boala lor nu e o urgență medicală. 

Nota internă venea în contextul pandemiei de COVID-19: 

"Din cauza dificultăților în aprovizionare cu echipamente sanitare din cauza pandemiei de COVID-19 și pentru a preveni evoluția nefavorabilă a pacienților prin lipsa tratamentului adecvat, vă transmitem prin prezenta notă internă măsurile necesare discutate în cadrul Consiliului Medical din data de 16.03.2020. În ceea ce privește activitatea Secției Chirurgie s-a decis următoarele:

- Se vor interna după triaj și cu acordul șefilor de secție pacienții cu diagnostic oncologic a căror intervenții chirurgicale nu pot fi temporizate, precum și urgențele chirurgicale.

- Activitatea operatorie se va limita la maxim o operație/sală/zi. Odată cu posibilitatea aprovizionării ritmice cu materiale sanitare, numărul de intervenții să crească.

- În ceea ce privește activitatea pe secțiile de oncologie medicală 1 și 2, pacienții programați la internare aflați în tratament, precum și cei cărora trebuie să li se inițieze tratamentul vor fi internați după triaj. La toți pacienții internați pe spitalizare de zi, tratamentele se vor efectua numai în secția spitalizare de la parter. Două asistente pe fiecare secție vor fi repartizate zilnic pe perioada pandemiei în secția de spitalizare de zi pentru administrarea tratamentelor.", se arată în document.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor bolnavilor de cancer din România, a atras atenția în mod repetat asupra faptului că pacienții oncologici sunt în mare dificultate în această perioadă de pandemie și că mulți dintre ei riscă să moară deoarece nu au acces la tratament. Ministerul Sănătății nu ar fi comunicat pe acest subiect cu reprezentanții Federației, iar reprezentantul Comisiei de Oncologie pus de Voiculescu în Ministerul Sănătății locuiește în Olanda, așa că nu prea se ocupă de această problemă. Reamintim că bolnavii de cancer stau de 10 zile fără citostatice.

VEZI ȘI: Bolnavii de cancer, fără citostatice. Cezar Irimia: Reprezentantul Comisiei de Oncologie pus de Voiculescu în MS locuiește în OLANDA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel