Distanţarea socială nu opreşte coronavirusul, spune un studiu MIT. În spaţii închise, expunere mare la orice distanţă. Specialiştii vin cu o altă soluţie

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Mai mulţi cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA, demontează teoria conform căreia distanţarea socială protejează împotriva răspândirii SARS-COV-2. 

Riscul de a fi expus la noul coronavirus în spaţii închise este la fel de mare la o distanţă de 30 de metri ca la o distanţă de 2 metri, spun specialiştii de la MIT, chiar şi în condiţiile în care se poartă mască de protecţie. 

Profesorii Martin Z. Bazant şi John W.M Bush au dezvoltat o metodă prin care se poate calcula riscul de expunere la coronavirus în spaţii închise, în funcţie de mai mulţi factori care pot influenţa transmiterea, inclusiv timpul petrecut în interior, filtrarea şi circularea aerului, imunizarea, tulpinile, masca de protecţie şi activităţi precum respirat, mâncat, vorbit sau cântat. 

Aceştia pun la îndoială recomandarea specialiştilor de a păstra o distanţă de minimum 2 metri între persoane şi spun că această distanţă nu va fi suficientă când mai multe persoane vor sta în acelaşi spaţiu închis pentru o perioadă mai lungă de timp. 

"Noi spunem că această regulă nu aduce beneficii, nici măcar când oamenii poartă măşti. Nu are nicio bază reală, pentru că aerul pe care o persoană îl respiră când poartă o mască are tendinţa de a se ridica şi a coborî în altă parte a camerei", a explicat Bazant, conform CNBC

Timpul petrecut în spaţii închise, mai important decât distanţarea

Fără măşti, Bazant spune că distanţa de 2 metri ar oferi o protecţie în plus împotriva infectării cu coronavirus. "În spaţii mixte, o persoană care se află la 20 de metri distanţă nu este cu nimic mai în siguranţă decât o persoană aflată la 2 metri distanţă", au explicat specialiştii. 

Aceştia spun, astfel, că multe dintre locurile care au fost închise din cauza pandemiei puteau fi lăsate deschise, dacă se asigura o ventilaţie corectă. 

"Când spaţiul este suficient de mare, când ventilaţia funcţionează foarte bine, putem lucra la cantitatea de timp pe care o petrec oamenii în interior. Concentrarea pe distanţare a fost greşită încă de la început. CDC şi OMS nu au venit niciodată cu o justificare pentru acestea, doar au spus că asta trebuie să facem. Singura justificare a fost bazată pe studiul strănutului şi al tusei, unde se uită la cele mai mici particule care ar putea ajunge pe podea sau alte suprafeţe. Dar chiar şi aceste date sunt aproximative, pentru că particulele acestea pot fi mai mari sau mai mici, pot ajunge mai departe sau pot sta mai aproape de fiecare persoană. Distanţarea îţi dă un fals sentiment de siguranţă, pentru că în spaţii închise, toată lumea e la fel de expusă. Aerul urmează calea cea mai uşoară. În cazul persoanelor cu mască asta înseamnă că aerul se duce în sus. Aerul expirat este, evident, mai cald decât mediul înconjurător, deci urcă. Ăsta e principalul motiv pentru care distanţarea în spaţii deschise este complet fără sens, mai ales atunci când oamenii poartă mască. Studiul nostru arată că regula celor doi metri distanţă este insuficientă pentru a limita transmiterea COVID-19 în spaţii închise. Trebuie, mai degrabă, să limităm timpul petrecut în spaţii închise", a mai explicat profesorul Bazant. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel