Dilema momentului, discutată de specialiști: Rolul ochilor în infectarea cu coronavirusul

Dilema momentului, discutată de specialiști: Rolul ochilor în infectarea cu coronavirusul
Dilema momentului, discutată de specialiști: Rolul ochilor în infectarea cu coronavirusul

Primul medic din lume care a murit de Covid-19 a fost oftalmologul chinez Li Wenliang: de fapt, această specialitate medicală a fost strâns legată de pandemie.

Deși principala cale de contagiune a COVID-19 este respiratorie, se pare că și ochii au rolul lor când vine vorba de infectare. Transmiterea SARS-CoV-2 prin suprafața oculară și lacrimă este fezabilă. Aerosolii infectați cu virus vin în contact cu suprafața oculară și ulterior, cu sistemul respirator, prin ”conductă”. Din punct de vedere anatomic, mucoasa conjunctivală (oculară) și mucoasa respiratorie sunt conectate prin acest canal.

Majoritatea investigațiilor clinice s-au concentrat asupra manifestărilor respiratorii. Cu toate acestea, există un număr tot mai mare de dovezi pentru manifestările oculare

Unele sunt cauzate de virusul însuși și altele derivate din pandemie, fie din cauza modificărilor obiceiurilor de viață, fie derivate din șederea îndelungată a pacienților în unitățile de terapie intensivă unde pot sta între trei și șase săptămâni cu ventilație asistată și în poziție predispusă.


În acest sens, au fost descrise cazuri de hemoragii retiniene care pot fi asociate cu o stare hipercoagulabilă. De asemenea, o creștere a presiunii intraoculare din cauza edemului periorbital cauzat de comprimarea directă a ochiului și orbitei (sindromul de compartiment orbital).

Pe de altă parte, perioadele lungi de izolare și utilizarea obligatorie a unei măști au dus la creșterea incidenței ochiului uscat și a altor boli ale suprafeței oculare.


Manifestările oculare produse de SARS-CoV-2 sunt foarte variabile și includ conjunctivită, episclerită, ochi uscat, senzație de corp străin, mâncărime, estompare a vederii, conjunctivită și fotofobie.


Cea mai frecventă manifestare este conjunctivita sau inflamația mucoasei conjunctivale care se poate prezenta chiar ca semn precoce pentru diagnosticul COVID-19.

Timpul de evoluție al clinicii oculare este, de asemenea, variabil. Prevalența infecției oculare este foarte scăzută. Într-o analiză, specialiștii au ajuns la concluzia că conjunctivita poate fi asociată cu o formă mai severă a bolii.

Pe lângă implicarea suprafeței oculare, au fost descrise și cazuri de paralizie a nervilor care sunt responsabili de inervarea mușchilor mișcărilor ochilor. De asemenea, apar cazuri izolate de nevrită optică. 

Unele publicații au arătat că ochii (mucoasa conjunctivală) sunt o poartă pentru virusul în organism și o sursă potențială de infecție

În ciuda faptului că suntem într-o stare de pandemie de un an, nu știm exact comportamentul infecției. Dar trebuie să fim precauți. În acest sens, spălarea continuă a mâinilor este esențială! Trebuie să evităm să ne atingem și să ne frecăm ochii. Această măsură este deosebit de importantă la oamenii care poartă lentile de contact (spălarea și uscarea scrupuloasă a mâinilor înainte și după purtarea lentilelor de contact), scrie BBC MUNDO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel