Dictatura militară Brazilia, Volkswagen acuzată de complicitate

 Constructorul german de automobile Volkswagen, suspectat deja că a închis ochii la acţiunile militare din timpul dictaturii din Brazilia din perioada 1964-1985, este acum bănuit că a colaborat activ la denunţarea opozanţilor, indică un raport de anchetă, despre care au relatat luni media germane, informează AFP. 

Potrivit documentului, constructorul german de automobile nu numai că a colaborat cu regimul militar, ci a fost şi un actor autonom al represiunii, un bun complice, susţine cotidianul german Süddeutsche Zeitung. 

Ziarul, care a desfăşurat cercetări în colaborare cu televiziunile publice germane NRD şi SWR, spune că a consultat documente ale anchetei întreprinse în prezent la Sao Paulo în cazul filialei braziliene a Volkswagen, precum şi alte documente interne ale constructorului şi în legătură cu perioada dictaturii militare din Brazilia. 

Scandalul a izbucnit în septembrie 2015, când foşti angajaţi ai întreprinderii germane şi militanţi au depus o plângere în Brazilia în care reproşau companiei Volkswagen că a permis persecutarea şi torturarea unor salariaţi opozanţi ai regimului militar. 

Torturați la fabrică

Potrivit reclamanţilor, 12 angajaţi au fost arestaţi şi torturaţi în acea perioadă la fabrica Volkswagen din Sao Bernardo do Campo, localitate de la periferia oraşului Sao Paulo. Compania este acuzată, de asemenea, că a întocmit liste negre cu opozanţi faţă de dictatura militară. 

Contactat de AFP după aceste noi dezvăluiri, constructorul german a răspuns că vrea să aştepte raportul final şi rezultatele pe care el le conţine înainte de a face vreun comentariu detaliat şi de a reflecta la măsurile ce trebuie luate . 

În noiembrie 2016, Volkswagen i-a încredinţat unui istoric independent o expertiză pentru a examina rolul său în timpul dictaturii braziliene. Rezultatele anchetei profesorului Christopher Kopper, de la Universitatea din Bielefeld (nord), sunt aşteptate spre sfârşitul acestui an. 

Trecutul Volkswagen este deja umbrit de istoria întreprinderii în perioada regimului nazist. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, constructorul german a recurs la munca forţată a prizonierilor de război şi a deţinuţilor din lagărele de concentrare. Compania a încercat să repare prejudiciul înfiinţând în anii 1990 un fond de despăgubire a persoanelor supuse la muncă forţată şi le-a permis accesul istoricilor la arhivele sale pentru a face lumină în legătură cu trecutul său, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel