Dezvăluiri din Cartierul Interzis. Marea durere a fratelui lui Ceaușescu în zi de sărbătoare-VIDEO

Joi, 7 ianuarie, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea Elenei Ceaușescu. În această zi, senatorul Marius Marinescu a vorbit cu singurul frate al lui Nicolae Ceaușescu care mai este în viață.

Despre discuția avută, dar și despre cum și-a petrecut Elena Ceaușescu ultima aniversare, Marius Marinescu a vorbit în exclusivitate pentru DC News. Ziua de naştere a „Tovarăşei academician doctor inginer Elena Ceauşescu", aşa cum îi plăcea să i se spună, era zi de sărbătoare în România comunistă.

În rândurile de mai jos aflați ce ne-a povestit Marius Marinescu:

Sfântul Ioan, Ioan Ceaușescu și 100 de ani cu Elena Ceaușescu

(w670)

Am vorbit astăzi cu domnul Ioan Ceaușescu, singurul frate în viață al lui Nicolae Ceaușescu. I-am urat 'La mulți ani'. S-a bucurat și mi-a spus că este mare păcat că aproape tot ce s-a construit cu sacrificii și trudă înainte de 1990 s-a distrus. L-am consolat cu ideea că grandoarea Casei Poporului va dăinui peste secole.

Ultima petrecere de ziua tovarășei

 (w670)

În data de 7 ianuarie 1989, Elena Ceaușescu și-a sărbătorit împlinirea a 73 de ani de viață, prilej cu care tovarășa, în sediul Consiliului de Stat, a ținut un discurs scurt și a ciocnit o cupă de șampanie cu membrii CPEx (Consiliului Politic Executiv). În seara acelei zile, soții Ceaușescu s-au deplasat la Predeal, s-au cazat la vila Postăvarul și - începând cu ora 20:00 -  au petrecut.

Până în 1980, tovarășa sărbătorea în familie

În 1980, Elena Ceaușescu a fost aleasă de Marea Adunare Națională în funcția de prim-viceprim-ministru al Consiliului de Miniştri, membru al CPEx și al Biroului Permanent al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Din acel moment, protocolul de stat și de partid al CC s-a ocupat de toate aniversările Elenei Ceaușescu.

[citeste si]

Ultima petrecere cu artificii

Soții Ceaușescu au sosit la ora 20:00 la Cazinoul Sinaia, așteptați fiind de oaspeții deja veniți. Petrecerea a durat circa trei ore.

Invitați

(w670)

Serviciul de protocol al Comitetului Central organizase petrecerea aniversară. Printre invitați s-au aflat copiii tovarășei și membri ai CPEx acceptați de Elena Ceaușescu și soțiile tovarășilor agreate. Este de la sine înțeles că soția domnului ministru Ștefan Andrei, frumoasa artistă Violeta Andrei, nu a fost.

Cadouri și liliac alb

(w670)

     (Sursa foto: Arhiva personală - Marius Marinescu)

Floarea preferată a Elenei Ceaușescu era liliacul alb. Invitații de prim rang, membrii ai CEPx, i-au trimis sărbătoritei acasă, înainte de petrecere, un morman de flori. La sediul Comitetului Central, în decursul aceleiași zile, i s-au trimis cadouri simbolice de către activiștii de partid, directori de întreprindări și oameni obișnuiți, cum ar fi articole de artizanat, sticlărie, tablouri și piese de mobilier, toate din producția internă.

Știri de presă

Televiziunea Națională a transmis în seara aceea știri despre evenimentul aniversar. A doua zi, presa scrisă publica mesajele importante de felicitare adresate Elenei Ceaușescu, laolaltă cu adevărate ode închinate de către mai marii artiști ai țării. Principalul mesaj transmis în presă era de a demonstra că soții Ceaușescu erau puternici, sănătoși și iubiți de popor.

Programul artistic

(w670)

Programul artistic și interpreții erau stabiliți tot de protocolul de partid. La acea petrecere au cântat: interpreți de muzică populară - Ștefania Rareș, Elena Merișoreanu, Gheorghe Turda, Angela Moldovan; muzică de petrecere - Gică Petrescu; romanțe - Elvira Cârje, Cleopatra Melidoneanu și Dorin Teodorescu de la Teatrul de Operetă. Toți artiștii erau selecționați de Cecilia Stan, directoare la Ministerul Culturii. Toți artiștii erau acompaniați de orchestra Rapsodiei Româine dirijată de maestrul Budișteanu, artist al poporului.

Meniul petrecerii

S-au consumat numai produse românești; antreuri: brânzeturi, mezeluri, chifteluțe, castraveți și dovlecei umpluți. Urmează supa, apoi peștele, iar la felul de bază s-a servit mix grill și friptură de prepeliță. Desertul a constat în tort flambat, înghețată și cafea. Băuturi: la aperitiv - țuică sau palincă; vin alb de Odobești la pește, vin roșu la friptură și vin spumant Zarea. 

(w670)

(Sursa foto: Arhiva personală - Marius Marinescu)

Despre aniversare, domnul general Adrian Eugen Cristea, șeful Securității Prezidențiale, spune: 'Ziua tovarășei era de mai mică anvergură decât a tovarășului, mai puțini invitați, iar petrecerea era mai scurtă'. 

Mai multe dezvăluiri citiți în volumul 'Cartierul Interzis - Cartierul Primăverii' scrisă de Andrei Eugen Cristea, Marius Marinescu și Mihai Mitran.

Elena Ceauşescu s-a născut în comuna Petreşti, judeţul Dâmboviţa, pe 7 ianuriae 1916. După ce a absolvit cele patru clase primare, purtând numele de fată, Petrescu, viitoarea primă doamnă a României s-a mutat cu fratele său, Gheorghe Petrescu, la Bucureşti. La 26 de ani devine membră a Partidului Comunist, unde îl cunoaşte pe Nicolae Ceauşescu. În 1945, cei doi se căsătoresc. Ea a ocupat funcţii fără mare semnificaţie în cadrul partidului, însă odată cu ascensiunea soţului ei, ea ajunge să ocupe în 1980 funcţia de prim-viceprim-ministru al Consiliului de Miniştri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel