Elena Ceaușescu s-a născut în 7 ianuarie 1916. Fostul senator Marius Marinescu spune că "a fost un an nefast al istoriei noastre".
"În data de 7 ianuarie 1916, în Petrești, județul Dâmbovița, Regatul României, se naște Elena Ceaușescu (Elena Petrescu). În același an, pe 27 august, România intră alături de Puterile Antantei în Primul Război Mondial", a continuat Marius Marinescu. Pentru a înțelege și a concluziona pe seama rolului jucat de Elena Ceaușescu în viața publică și politică din "epoca de aur", Marius Marinescu a citat din mai multe cărți ale celor care au cunoscut-o, în viața de zi cu zi pe aceasta.
Iată pasajele citate de Marius Marinescu care o descriu pe Elena Ceaușescu:
"Domnul Ștefan Andrei, fost ministru de Externe, în volumul 'I se spunea Machiavelli', scria despre Nicolae Ceaușescu: 'Evita să ia o hotărâre ca ea să nu-l critice", a spus Marius Marinescu. Fostul ministru de Externe scria că nu exista hotărâre pe care Nicolae Ceaușescu să o discute și să o ia, pe care Elena să n-o modifice.
"Domnul Pantelie Tuțuleasa, cineastul prezidențial în cartea 'Întâlnire cu un altfel de cineast' povestea despre Elena Ceaușescu: 'Una din indicații era să nu iau imagini cu profilul ei drept, deși nici cea mai mică cicatrice nu trăda accidentul cu mașina pe care-l avusese în 1979'", a mai citat senatorul.
Domnul Ștefan Andrei scria în aceeași carte citată: "Nicolae Ceaușescu a avut întotdeauna la cabinetul lui doar bărbați". Marius Marinescu adaugă: "Domnul colonel în rezervă Adrian Eugen Cristea, fost șef al Securității, a descris în cartea sa 'Cădere hotărâtă' situațiile penibile în care era pus Ștefan Andrei din cauza antipatiei Elenei Ceaușescu față de soția sa, frumoasa actriță Violeta Andrei".
Foto: Ștefan Andrei cu Elena Ceaușescu la Paris
"Proastă și intrigantă"
"Domnul Cornel Burtică, fost ministru al Comerțului Exterior, în capitolul 'Începutul epocii de aur' își amintea: 'Dej a vrut să-l schimbe pe Ceaușescu din funcție, fiindcă îl considera brutal și prea sedus de putere. Despre Elena spunea că este prea proastă și intrigantă'", a mai citat Marius Marinescu.
Fostul senator o citează și pe doamna Violeta Năstăsescu, interpreta de limba engleză a Elenei Ceaușescu, în cartea "Elena Ceaușescu, confesiuni fără frontiere": "În anul 1974, cu ocazia unei escale la New York, venind din vizită oficială din Argentina, Violeta Năstăsescu împreună cu generalul Pacepa au însoțit-o pe Elena Ceaușescu la cumpărături. Deși era iubitoare de lux, dar strânsă la pungă, nu a cumpărat decât niște vestimentație ieftină". Violeta Năstăsescu scria în cartea citată: "De vreme ce în magazine nu mai mergea să se târguiască, așa cum obișnuia când i se aduceau la reședință articole de interes, nu a cumpărat mai multe lucruri. La Sulca a cumpărat eșarfe pentru ea și fulare pentru el". În 1989, în fața plutonului de execuție, soții Ceaușescu purtau eșarfa și fularul cumpărate de la New York cu 15 ani înainte, spune Marius Marinescu.
"Elena iubea lingușitorii și respingea orice era peste nivelul ei intelectual și orice critică. Domnul colonel Adrian Eugen Cristea scria în volumul 'Cădere hotărâtă': 'Frații lui Nicolae Ceaușescu, soțiile lor au sesizat mai bine aspectul însingurării acestuia cam din 1978, după care vizitele și întâlnirile lor s-au rărit, ajungând să fie aproape eliminate'", a subliniat fostul senator.
Foto: Radu Valahu, Adrian Eugen Cristea, Marius Marinescu și Mihai Mitran
"După simulacrul de proces din 25 decembrie 1989, Elena a cerut să fie executată împreună cu soțul ei Nicolae Ceaușescu, ultimele sale cuvinte fiind: 'Împreună am luptat, împreună murim!'", spune Marius Marinescu, care a precizat că toate aceste volume din care citează i-au fost oferite cu dedicație de către autori. Fostul senator subliniază că a scris mai multe despre cuplul Ceaușescu în cartea sa "Cartierul interzis-Cartierul Primăverii".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu