Dezastru în oncologie. Spitalul Militar Central a întrerupt tratamentul bolnavilor cu cancer. Datoriile CNAS și exporturile paralele lasă mii de pacienți fără nicio șansă

perfuzie
perfuzie

Un pacient de la Spitalul Militar, care dorește să-și păstreze anonimatul, ne-a relatat o poveste dramatică, pe care o trăiesc mii de alți suferinzi de cancer. În 2007, a fost operat de cancer la colon, care în 2010 a recidivat și, după o nouă intervenție , a fost nevoit să urmeze tratament cu citostatice. A început tratamentul cu un complex de citostatice, care a fost ulterior combinat cu Avastin, un tratament de ultimă generație. Tratamentul complex a fost oprit pentru că i-a cauzat pacientului probleme la sistemul vascular. A continuat cu Avastin, pentru care deține aprobare de la CNAS. Cu greu, a reușit să obțină din farmacii perfuziile, pentru că majoritatea acestor medicamente se duc la...export.

Distribuitorii revând medicamentele (care au prețuri românești) în occident, încasând pe loc profitul, iar pacienții nu le găsesc în farmacii, cota alocată țării noastre de producători fiind epuizată. Din aprilie, de când soluțiile citostatice trebuiau luate de la spital, pacientul respectiv nu a mai primit niciun medicament. Deși are aprobare de la CNAS, nu se mai tratează cu nimic. Vânzarea citostaticelor perfuzabile se face numai prin farmaciile spitalelor, de la 1 aprilie.

Nu este decât un nou atentat la sănătatea populației, susțin asociațiile de pacienți.  Banii investiți până acum în programul de oncologie se aruncă pe fereastră, căci întreruperea tratamentului anulează progresul terapeutic.

Bolnavii spun că în acest fel se dorește acoperirea datoriilor din sănătate, prin economia la cele mai scumpe programe - cancer, HIV/SIDA, diabet. O altă explicație ar putea fi exporturile paralele.

Distribuitorii fac profit vânzând în Germania medicamentele românilor cu cancer sau SIDA. Criză generalizată în Sănătate

Tratamentele pentru oncologie și diabet nu mai sunt gratuite

Lipsa tratamentului nu este singurul necaz al bolnavilor. Căci chiar dacă ar exista, nu ar avea bani să-l plătească. O altă lovitură o reprezintă modificarea criteriile de compensare pentru oncologie și diabet, măsură pe care medicul Tudor Ciuhodaru o considera o noua modalitate de eutanasiere a romanilor. Deputatul sustine ca exista solutii pentru ca medicatia pentru aceste categorii de pacienti sa ramana compensata in continuare 100 % si cere dezbaterea in regim de urgenta a proiectului legislativ privind reducerea la 5 % a TVA-ului la medicamente.

Programele nationale precum cel de oncologie sunt puse in pericol de datoriile de 438 milioane de lei iar retete in valoare de 550 milioane de lei nu sunt acceptate pentru ca nu exista acoperire bugetara ducand la lipsa medicamentelor din farmacii.

Citeşte şi:

Vezi care sunt CRITERIILE MEDICALE de internare în spitale de la 1 iunie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel