De la tradiţie la avangardă în jazz

Amina Claudine Myers, în premieră la București 

Cunoscuta pianistă și interpretă de jazz adaugă la impresionanta discografie un nou album Sama Rou – Cântecele sufletului meu, în care explorează rădăcinile sale africane și tradițiile din Sudul SUA

După succesul înregistrat de concertul artistului Cristian Soleanu, Artist In Residence - noua serie de concerte de jazz de la ARCUB, curatoriată de Lucian Ban, continuă cu Amina Claudine Myers și noul ei album, în 19 noiembrie, de la ora 19.30, la ARCUB, Sala Mare.

Albumul Sama Rou – Cântecele sufletului meu reprezintă o reflecție a moștenirii dobândite de artistă în perioada copilăriei, când s-a mutat în freamătul orașului care nu doarme niciodată - New York. Amina Claudine Myers aduce, de asemenea, în prezent, imnuri și melodii spirituale tradiționale ale Sudului Statelor Unite, conectate cu rădăcinile sale din Africa.

Citește și: Salonul nr. 6, în premieră la Teatrul Tony Bulandra

Cunoscuta artistă de jazz a fost atrasă de muzica auzită la radio de la o vârstă foarte fragedă, plăcându-i în mod deosebit părțile interpretate de pian în genul muzical R&B al anilor 50. O prietenă i-a sugerat că ar putea să câștige câțiva dolari găsindu-și un job ca pianistă solo într-unul dintre bordelurile din oraș. La început a refuzat, dar mai târziu a acceptat și și-a început cariera ca muzician profesionist.

După mutarea ei în Chicago, în anii 60, a luat contact cu oameni din asociația AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians) iar această experiență i-a deschis calea pentru a compune și a pune în scenă propria sa muzică.

Inițiat de către unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban, programul Artist In Residence își dorește să devină o pepinieră pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, precum și o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.

Citește și: Vineri seara sunteţi invitaţi la concert!

Programul este modelat după programe similare din lume - San Francisco Jazz, Programele organizatiei Serious in UK, Roulette in New York sau Bimhuis în Amsterdam, și își propune să pună in centru Artistul-Curator, într-o serie de concerte cu focus tematic, iar ‘’21st century jazz – de la tradiție la avangardă’’ este conceptul curatorial propus de Lucian Ban pentru această primă stagiune de jazz la ARCUB:

“Jazz-ul la începutul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodată – o muzică cu adevărat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzica clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea ethno, de la rock și hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a  aratat o capacitate extraordinara de a le ingloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în sec XXI.’’ Lucian Ban

Programul Artist in Residence 2016 continuă în 3 decembrie cu Paolo Profeti Quintet şi în 17 decembrie cu Mircea Tiberian & Toma Dumitriu Pale Dot şi Lucian Ban – Mr. Joy: A Celebration of Paul Bley.

 

Gringo de România, un deliciu acustic susţinut de inegalabilul AG Weinberger

Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova găzduieşte duminică 13 noiembrie, la ora 19:00 concertul exceptional susţinut de Mr. Blues al României

Autenticitate, creativitate, sunet viu şi necompromis, un artist ce  aduce melosul şi poveştile secolului trecut, în contemporaneitate. Premiul pentru ”Cel mai bun artist de blues al anului 2015” şi premiul pentru ”Cel mai bun album de blues al anului 2015 – Mighty Business”.

 

 

Mighty Business se află în acest moment în TOP 40, secţia Blues/Rock din Statele Unite, iar piesele sale sunt difuzate de peste 250 de posturi de radio din întreaga lume. Mighty Business a primit deja recenzii excepţionale din Grecia, Franţa, Germania, Australia, Olanda, S.U.A., Marea Britanie, Argentina etc.

Muzica bună nu are graniţe, nu are vârstă, ci ne uneşte pe toţi într-un spirit mai bun.

Deţinătorul celor 7 selecţii pentru nominalizare la Premiile Grammy, cel ce a introdus muzica Blues cântată live în România, decorat cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler (2011), AG Weinberger vă propune o sesiune muzicală excepţională,  o seară  de blues şi jazz în spiritul celor mai cuceritoare piese ce au făcut deliciul secolului XX. Considerat de către critici Mr. Blues al României, iar de către B.B. King “un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”, el îşi continuă misiunea sa cu acelaşi zel, cu aceeaşi pasiune şi credinţă  pentru a impune muzica bună în viaţa culturală din România.

Citește și: Marele Bard şi Cortina de Fier

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel