Salonul nr. 6, în premieră la Teatrul Tony Bulandra

Joi, 17 noiembrie, de la ora 19:00, sunteţi aşteptaţi în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, la premiera spectacolului Salonul nr. 6, după A.P. Cehov, în regia lui Dumitru Acriș.

Spectacolul va fi jucat și vineri, 18 noiembrie, de la ora 00:00.Această inițiativă

Unică este justificată de personajele lui Cehov din această nuvelă și de ideea de graniță, de punct de trecere dintre ceea ce este considerat ca fiind bine sau rău. Ora 24:00 sau 00:00 reprezintă sfârșitul unei zile și începutul alteia. Într-o singură fracțiune de secundă, când ceasul bate miezul nopții, se întâlnesc trecutul, prezentul și viitorul, așa cum în mintea unei persoane considerată nebună (normală) are aceste trei dimensiuni temporale mereu prezente, în același timp. Ele se amestecă, fără ca pacientul (omul) să le poată tria.

Un alt motiv pentru care am ales această oră de reprezentație este faptul că toate durerile se amplifică noaptea: fie ele fizice, fie sufletești. Este un experiment pe care am dori să-l înțelegeți în profunzime: Arta este asemenea unei rugăciuni, iar cea mai puternică dintre rugăciuni este miezonoptica, dovedind astfel vegherea, conștiința noastră trează.

Citește și: Vineri seara sunteţi invitaţi la concert!

Cum putem diferenția un om nebun de un om normal? După felul cum se raportează la realitate. Care realitate? Ea este a fiecăruia, noi ne-o creăm. E asemenea unui joc cu câteva reguli și nesfârșite posibilități. De aceea, de cele mai multe ori, mintea ne joacă feste. Se pierde în noianul de idei, dezvoltă obsesii, frici... înnebunește, ca un semn de revoltă în fața existenței care încearcă să se explice pe ea însăși, iar și iar. Ne-bunul pentru această lume își creează alta. Mai mică, cu stereotipii, dar în ea se simte în siguranță. Ce se întâmplă însă cu sufletul? Îl vezi reflectat în privirea mare și fixă, îl vezi cât de dor îi este de împlinirea unui ideal, un ideal numai de el știut, pe care simte că nu are cum să-l împărtășească lumii. În esență este același ideal fără de care noi, „oamenii normali”, ne-am adaptat să trăim: iubirea. Mai goi, mai singuri, mai nesimțitori, dar trăim. Salonul nr. 6, după A.P. Cehov, în regia lui Dumitru Acriș este un „afront” adus renunțărilor la vis.

Citește și: Marele Bard şi Cortina de Fier

Dumitru Acriș este actor și regizor, născut la Chișinău, unde a absolvit Actorie. După 12 ani de teatru, începând cu anul 2012 se retrage la Moscova unde studiază regie de teatru/dramă la Universitatea de Artă Teatrală GHITIS din Moscova – clasa profesorului Leonid Heifeț. Spectacolul Furtuna, regizat de el la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, a fost selecționat să participe anul acesta la prima ediție a Festivalului de Teatru Experimental „Bomb” din Seul, Coreea de Sud. Chiar înainte de a reveni la Târgoviște, Dumitru Acriș  a jucat, în limba rusă, one-man show-ul Hitler in love, spectacol al Teatrului Tony Bulandra, la International Theatre Festival of Monodrama Performances „SOLO” de la Moscova. În urma reprezentației, spectacolul a fost nominalizat printre primele spectacole din Capitala Federației Ruse și se va juca în stagiune permanentă la Theatre Center „Na Strastnom”.

Regia: Dumitru Acriș (Moscova)

Scenografia: Liliya Khismatullina (Moscova)

În distribuţie: Liviu Cheloiu, Mircea Silaghi, Lavinia Pele, Cristina Dumitra, Vlad Jipa, Ionuț Achivoaie, Bogdan Farcaș, Sebastian Bălășoiu, Radu Câmpean, Alexandru Năstase, Ștefan Ștefănescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel