EXCLUSIV  De ce trebuia să fie Armata obligatorie: Val Vâlcu, observație în pandemia cu COVID-19

În baza ordonanței militare numărul 3, Armata română va ieși pentru a ajuta la stoparea răspândirii noului coronavirus.

Armata Israelului, aflată și ea bătălia cu COVID-19, a lansat operațiunea „Păzim Aurul” în care se deplasează acasă la persoanele vârstnice unde militarii preiau listele de cumpărături și se întorc la ușile vârstnicilor pentru a le aduce produsele necesare. Totul pentru ca aceștia să nu fie expuși virusului ucigaș.

În tot acest context, jurnalistul Val Vâlcu a semnalat o problemă pe care o are România: în 2003 s-a scos Armata obligatorie, astfel că ultimii oameni cu pregătire militară care pot fi mobilizați în caz de forță majoră sunt cei de aproximativ 35 de ani, care se apropie de vârsta de 40 de ani.

Acesta a criticat faptul că în România nu mai există stagiu militar obligatoriu. „În Israel își permit asta, ei au stagiu militar obligatoriu 2 ani, atât la fete cât și la băieți”, a completat Vâlcu.

A făcut bine România că a renunțat la stagiul militar obligatoriu?

Jurnalistul a atras atenția că românii au îmbrățișat decizia de a nu mai fi obligatorie armata, dar consecința acesteia o reprezintă faptul că generațiile de băieți de după 2003 sunt reprezentate de tineri neantrenați și nedisciplinați care, în caz de nevoie, ar trebui să ia pregătirea de la zero. Acesta a amintit și de decizia Germaniei care a scos în urmă cu câțiva ani Armata în momentul în care se confrunta cu inundații de proporții, dar și de Elveția, un stat mult mai mic decât România, unde toți bărbații au obligația să efectueze stagiul militar.

Val Vâlcu a admis că în momentul în care stagiul militar era obligatoriu în România existau și abuzuri, existând riscul de a pierde cariera în acel an obligatoriu, dar și faptul că pe vremea lui Ceaușescu militarii erau duși la munci agricole. Cu toate acestea, consideră Val Vâlcu, o minimă instrucție militară, de aproximativ trei luni, ar fi benefică. El a amintit că tinerii de azi își pierd nopțile în discoteci, dar refuză ideea de a sta trei luni într-o cazarmă. Jurnalistul a adăugat că o asemenea instrucție militară s-ar fi putut desfășura și în weekend-uri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel