De ce mulți oameni ignoră pericolul pandemiei. "Sindromul ”broaștei fierte” și COVIDUL. E clasic"

Psihiatrul Ovidiu Alexinschi, directorul medical al Institutului de Psihiatrie Socola din Iași, a explicat de ce mulți oameni ignoră acum pericolul pandemiei de COVID-19.

Sindromul „broaştei fierte” şi Covidul. E clasic. Dacă arunci o broască vie într-o oală cu apă fiartă va sări ca arsă pentru a-şi salva viaţa. Dacă însă pui broasca într-o oală cu apă rece care apoi începe să fiarbă încet și progresiv, broasca nu va simţi pericolul şi se va adapta la temperatura din ce în ce mai mare. Atunci când apa va fi extrem de fierbinte broasca va muri, pentru că nu mai are energie pentru a sări din oală, pentru a se salva. Încercând să se adapteze la creșterea temperaturii și-a consumat toată resursa vitală.

"S-au obișnuit"

Pe 15 mai, la ieşirea din starea de urgenţă, în România se înregistrau 190 cazuri noi si un total de 16437 pozitivi, de la începutul pandemiei. Uşor-uşor, tiptil-tiptil, oamenii s-au obişnuit, cu promisiunea unei vieți cvasi-normale, cu relaxarea, cu ridicarea restricţiilor, astfel încât de exemplu, pe 15 august se raportau 1328 de noi cazuri şi un total de ...69374 pozitivi la nivel naţional. O lună mai târziu cifrele erau triplate- 4013 noi cazuri/zi si 168490 infectați în total. După alte 2 săptămâni , pe 30 octombrie se ajunsese la 6546 /zi, pentru ca astăzi,la doar o săptămână distanţă sa se apropie de 10000 noi cazuri/zi.

"O catastrofă umanitară"

Fără cuvinte. Sunt de prisos. Pentru că morţii nu vorbesc. Iar miile de vieți pierdute până acum sunt preambulul dramei din următoarele luni. Şi nici alegerile, nici perspectiva Crăciunului nu vor împodobi cu fundiţă roșie realitatea rece a catastrofei umanitare. Putem citi acum dincolo de caducitatea intereselor de moment, în înţelesul profund al filosofului Nicolae Steinhardt, cu speranţa unei decizii pur raţionale, neviciată politic: “Neîmpotrivindu-se la timp, omul devine treptat incapabil de a se mai împotrivi vreodată”, a explicat psihiatrul Ovidiu Alexinschi, într-o postare pe Facebook.

Sindromul „broaștei fierte” și Covidul. E clasic. Dacă arunci o broască vie într-o oală cu apă fiartă va sări ca arsă...

Publicată de Ovidiu Alexinschi pe Joi, 5 noiembrie 2020

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel