De ce cafeaua te poate face uneori să vrei să dormi, în loc să te trezească?

De ce cafeaua te poate face uneori să vrei să dormi, în loc să te trezească? / Foto: Pixabay, de Free Photos
De ce cafeaua te poate face uneori să vrei să dormi, în loc să te trezească? / Foto: Pixabay, de Free Photos

Află în articol de ce cafeaua te poate face uneori să vrei să dormi, în loc să te trezească.

Cafeaua este considerată o băutură revigorantă care ne oferă o încărcătură de energie și, de asemenea, îmbunătățește starea de spirit. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de cofeină din boabele de cafea. Prin urmare, pentru mulți oameni, cafeaua este băutura preferată atunci când se trezesc dimineața, scrie hi-news.ru.

Cu toate acestea, în unele cazuri, în loc să simtă că au mai multă energie după ce au băut o ceașcă de cafea, oamenii simt somnolență și o cădere, ceea ce îi face să vrea să se întindă și să tragă un pui de somn. Motivul acestui efect invers nu este ceva neobișnuit. În cele mai multe cazuri, somnolența este asociată cu efectele cofeinei în sine. În plus, uneori, dorința de a dormi după cafea este asociată cu probleme de sănătate.

Cum afectează cafeaua organismul


De ce ne simțim de obicei plini de energie după ce bem cafea? Motivul este eliberarea mai multor hormoni, dintre care unul este cortizolul. Se mai numește și hormonul răspunsului de luptă sau de fugă. Adică, de fapt, provoacă stres și aduce corpul într-o stare de pregătire pentru acțiune. Apropo, din acest motiv oamenii de știință nu recomandă să bei cafea imediat după trezire, deoarece organismul este deja într-o stare de stres.

Cofeina stimulează, de asemenea, glandele suprarenale să producă adrenalină și norepinefrină, care sunt și hormoni de stres. De exemplu, adrenalina crește ritmul cardiac și, de asemenea, crește tensiunea arterială.

Dar acesta nu este singurul motiv pentru care cafeaua te ajută să te trezești. Cofeina este, de asemenea, cunoscută pentru capacitatea sa de a bloca adenozina, o moleculă care este produsă în corpul nostru și provoacă somnolență și oboseală. Ajungând la creier, cofeina se lipește de receptorii de adenozină și îi leagă, adică receptorii încetează să fie susceptibili la adenozină.

De ce cafeaua te poate face somnoros


După cum am spus mai sus, există mai multe motive pentru care cafeaua poate provoca somnolență. Una dintre ele este adenozina. Da, cofeina blochează receptorii, dar adenozina continuă să fie produsă, ducând la acumulare. În consecință, atunci când cafeaua încetează să acționeze, o persoană începe brusc să vrea să doarmă.

Al doilea motiv este cofeina în sine. Datorită ei, mulți oameni, după ce au băut o ceașcă de cafea, simt un val de energie. Cu toate acestea, cafeaua în sine nu oferă nicio energie organismului. Stimulează doar consumul intensiv de molecule, care, după degradare, eliberează energie. Aceste molecule sunt restaurate în timpul repausului. Dacă, în loc să se odihnească, o persoană continuă să bea cafea, apare epuizarea corpului, care provoacă și somnolență.

În plus, dacă o persoană bea cafea frecvent, sensibilitatea acesteia la cofeină scade în timp. Creierul creează receptori suplimentari de adenozină, iar cofeina oprește blocarea adenozinei. Prin urmare, după ce a băut o ceașcă de cafea, o persoană continuă să-și dorească să doarmă. Și dacă cafeaua este și cu lapte, atunci somnolența poate crește. Amintiți-vă că laptele este un remediu natural pentru insomnie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel