Update: Armistițiu în Gaza - Hamas a acceptat o propunere egipteano-qatariană de încetare a focului. Israelul trimite o delegație pentru a negocia

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Hamas a anunțat luni că a acceptat o propunere egipteano-qatariană de încetare a focului pentru a pune capăt războiului de șapte luni cu Israel.

Update 11:

Armata israeliană declară că în prezent efectuează lovituri țintite împotriva Hamas în Rafah, partea estică.

Update 10: 

Netanyahu a declarat că, deși propunerea Hamas este departe de a îndeplini cerințele Israelului, Israelul va trimite o delegație de lucru pentru a negocia.

Update 9:

Un oficial american familiarizat cu discuțiile a declarat că SUA sunt angajate să oprească invazia din Rafah, dar Israelul încă plănuiește să continue.

Update 8:

Un oficial american familiarizat cu discuțiile a declarat că Netanyahu și cabinetul de război israelian nu au părut să negocieze cu Hamas "cu bună credință" în ultimul ciclu de discuții.

Update 7: 

Casa Albă: nu susținem operațiuni terestre în Rafah care ar pune civilii în pericol

Update 6:

Statele Unite vor discuta răspunsul Hamas la o propunere de armistițiu cu aliații din Orientul Mijlociu în următoarele ore, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, jurnaliștilor.

Un funcționar israelian a declarat că niciun acord de încetare a focului nu a fost încă realizat și că războiul încă continuă, în ciuda afirmației grupului militant palestinian Hamas că a acceptat o propunere din partea mediatorilor egipteni și qatari.

Update 5: 

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că îi salută acceptarea aparentă a unei încetări a focului în Fâșia Gaza de către Hamas, adăugând că speră că Israel va face același lucru.

Vorbind după o ședință de guvern, Erdogan a cerut țărilor occidentale să crească presiunea asupra conducătorilor israelieni pentru a accepta o încetare a focului.

"Îi salutăm declarația Hamas că au acceptat încetarea focului la sugestia noastră. Acum, Israelul trebuie să facă același lucru", a spus el.

Funcționarii israelieni au avertizat că Hamas pare să fi aprobat o nouă propunere unilateral, în locul ofertei pe care Israel o propusese, scrie Times of Israel.

Update 4:

Departamentul de Stat al SUA declară că o ofensivă în Rafah ar face ca menținerea creșterii asistenței umanitare în Fâșia Gaza să fie "incredibil de dificilă".

Update 3:

Departamentul de Stat al SUA declară că un armistițiu este "cu siguranță realizabil".

Update 2: 

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, întrebat despre anunțul Hamas privind încetarea focului, a declarat că ”examinăm fiecare răspuns și reacție în mod serios și epuizăm toate posibilitățile cu privire la negocieri și returnarea ostaticilor”, scrie Reuters.

Update 1:

Ministrul Securității Naționale din Israel, Itamar Ben-Gvir, respinge acceptarea aparentă a unei încetări a focului de către Hamas ca pe o farsă, scrie Times of Israel.

„Singurul răspuns la farsele și jocurile Hamas este o ordine imediată de a cuceri Rafah, presiune militară și continuarea zdrobirii Hamas până când va fi înfrânt în totalitate", a declarat el.

Știrea inițială:

Hamas a acceptat propunerea de încetare a focului egipteano-qatariană, scrie euronews.com.

Grupul a anunțat luni că a acceptat propunerea de a pune capăt războiului de șapte luni cu Israel.

Palestinienii au fost văzuți sărbătorind pe străzile din Rafah după anunț.

Israel nu a făcut niciun comentariu imediat.

Detaliile propunerii nu au fost imediat dezvăluite, deși oficialii Hamas și egipteni au declarat în ultimele zile că o încetare a focului ar include o serie de etape în care Hamas eliberează ostatici în schimbul retragerii trupelor israeliene.

Qatarul și Egiptul mediază de luni între Hamas și Israel în încercarea de a negocia un acord.

Nu este încă clar dacă acordul convenit va îndeplini cerința cheie a Hamas de a pune capăt războiului și de a se retrage complet Israelul.

Anunțul vine în momentul în care armata israeliană a emis o ordonanță de evacuare pentru 100.000 de palestinieni din orașul sudic Rafah, indicând faptul că invazia terestră așteptată de mult timp este iminentă.

Israel a descris Rafah ca fiind ultimul bastion major al Hamas după aproximativ șapte luni de conflict. Tel Aviv insistă că o invazie terestră este necesară pentru a învinge Hamas, care a inițiat conflictul curent cu un atac asupra Israelului la 7 octombrie.â

Știrea este în curs de actualizare...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel