Criza exportului de cereale ucrainene: 'Reuniune în patru' săptămâna viitoare în Turcia

Sursă foto: Pexels (Jonathan Petersson)
Sursă foto: Pexels (Jonathan Petersson)

O delegaţie militară turcă se va deplasa în această săptămână în Rusia pentru a discuta detaliile unui posibil coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru exportul de cereale ucrainene, au afirmat surse din cadrul preşedinţiei turce, transmite Reuters.

Agenţia rusă TASS a confirmat planurile de discuţii, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Pe de altă parte, AFP a relatat că o 'reuniune în patru', cu reprezentanţi ai ONU, Rusiei şi Ucrainei, va avea loc săptămâna viitoare în Turcia în vederea organizării transportului de cereale pe Marea Neagră.

Televiziunile private CNN Türk şi NTV, citând surse din cadrul preşedinţiei de la Ankara, au precizat că discuţiile vor avea loc la Istanbul. Invazia rusă în Ucraina a oprit exporturile de cereale ale Kievului pe Marea Neagră, cauzând crize la nivel global, deşi Moscova acuză pentru acestea sancţiunile occidentale.

Turcia a avut până acum discuţii cu Moscova şi ONU cu privire la coridorul plănuit...

ONU a lansat un apel ambelor părţi, precum şi Turciei, vecin cu ele la Marea Neagră şi membru NATO, să convină un coridor maritim. Ankara a avut până acum discuţii cu Moscova şi ONU cu privire la coridorul plănuit, însă a afirmat că orice acord final va necesita ca toate părţile să se întâlnească la Istanbul, de unde Turcia spune că va fi monitorizată implementarea planului.

Sursele citate de Reuters au afirmat că o întâlnire cvadripartită între Turcia, Ucraina, Rusia şi ONU va avea loc la Istanbul în săptămânile următoare, posibil cu participarea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi a secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Postul turc Haberturk relatase mai devreme despre întâlnirea plănuită.

Planul are în vedere crearea a trei coridoare din portul ucrainean Odesa la Marea Neagră, sub supervizarea Kievului

Potrivit surselor, planul are în vedere crearea a trei coridoare din portul ucrainean Odesa la Marea Neagră, sub supervizarea Kievului, şi ca de acolo să fie transportate atât mărfuri alimentare ucrainene, cât şi ruseşti. Între 30 şi 35 milioane de tone de cereale ar putea fi transportate de acolo în următoarele 6-8 luni, au afirmat sursele. Întrebat despre acest plan, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephan Dijarric, a răspuns că 'discuţiile pe aceste subiecte continuă', fără a oferi alte detalii.

Ştirea despre convorbirile viitoare a venit la o zi după ce Erdogan şi Guterres au discutat prin telefon despre planurile legate de coridor.

Administraţia lui Erdogan a transmis că acesta i-a spus secretarului general al ONU că Turcia 'continuă eforturile' pentru stabilirea coridorului. Atât Ucraina, cât şi Rusia au prezentat o serie de condiţii pentru a fi de acord cu planul. În timp ce Moscova vrea ca unele sancţiuni occidentale să fie ridicate pentru a-i facilita exporturile de cereale şi îngrăşăminte, Kievul cere garanţii de securitate pentru porturile sale.

Citește și - Citește și - Ungaria lui Viktor Obran se oferă ca rută posibilă pentru exporturile de cereale ale Ucrainei

Ungaria şi-a oferit teritoriul ca o rută posibilă pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, din cauza perturbării rutelor obişnuite de export via Marea Neagră în contextul invaziei ruseşti. 

Anunțul a fost făcut luni de ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters. 

În perioade normale, Ucraina este un mare cultivator de cereale şi oleaginoase, însă exporturile sale au scăzut semnificativ după invazia declanşată de Rusia la 24 februarie. Din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, autorităţile de la Kiev încearcă să redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată, rutieră şi fluvială.

Scăderea producţiei şi exporturilor de cereale ale Ucrainei a provocat temeri privind o criză alimentară mondială, care împreună cu sancţiunile occidentale impuse Rusiei, au dus la creşterea explozivă a preţurilor la cereale, ulei de gătit, îngrăşăminte şi energie.

'Am oferit să permitem trecerea pe teritoriul Ungariei, pentru a facilita tranzitul oricăror livrări de alimente destinate diverselor părţi ale lumii din Ucraina, în special către Africa de Nord şi Orientul Mijlociu'

Oficialul ungar, care a făcut această propunere la o reuniune a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe, nu a oferit alte detalii cu privire la cantitatea de cereale pe care Ucraina o va putea exporta via Ungaria dar a adăugat că două centre logistice de la graniţa de est a Ungariei ar putea fi folosite pentru tranzitul cerealelor ucrainene.

'Deci în cazul oricărui tip de cereale sau a altor produse care ar urma să fie exportate din Ucraina spre Orientul Mijlociu şi Africa de Nord via Ungaria, acest lucru ar putea să se întâmple foarte rapid. Accesul pe calea ferată spre porturile din Europa de Sud-Est este rapid din Ungaria', a mai spus Szijjarto.

Acesta a adăugat că Ungaria a oferit de asemenea capacităţi de transport pentru cerealele din Ucraina. Ministrul Afacerilor Externe a adăugat că Ungaria, care în luna aprilie a fost singura ţară membră UE care a îndeplinit cererea Kremlinului ca plata pentru gazele naturale să se facă în ruble, nu se aşteaptă la o întrerupere a livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Ucraina. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel