Cristi Danileț a obținut o victorie împotriva statului român la CEDO. Ce despăgubiri trebuie să primească

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află ce declarații a făcut Cristi Danileț despre decizia CEDO.

Fostul judecător Cristi Danileț a obținut o victorie în procesul său la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva statului român. Cu o decizie de 4 la 3, judecătorii au concluzionat că, în cazul lui Danileț, statul român a încălcat articolul 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, referitor la libertatea de gândire.

”CEDO a condamnat azi România pentru încălcarea libertății mele de exprimare. Acum trei ani CSM decisese sancționarea mea pentru o postare pe FB prin care îmi exprimăm îngrijorarea cu privire la modalitatea în care politicul numește Șeful Statului Major al Armatei. Am fost reprezentat de avocata Nicoleta Popescu și a intervenit în proces asociația Forumul Judecătorilor din România. Le mulțumesc enorm pentru efort și profesionalism!”, a transmis Cristi Danileţ pe Facebook.

Decizia CEDO

„1. Hotărăște în unanimitate că plângerea formulată în temeiul articolului 10 din Convenție este admisibilă și că plângerea formulată în temeiul articolului 8 din Convenție este inadmisibilă;

2. Hotărăște, cu patru voturi pentru și trei împotrivă, că a avut loc o încălcare a articolului 10 din Convenție;

3. Hotărăște, cu patru voturi la trei,

(a) că statul pârât trebuie să plătească reclamantului, în contul bancar al reprezentantului său, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă în conformitate cu articolul 44/2 din Convenție, 5.232 EUR (cinci mii două sute treizeci și doi de euro), plus orice sumă care poate fi datorată de reclamant cu titlu de impozit, pentru costuri și cheltuieli, care urmează să fie convertite în moneda statului pârât la cursul de schimb aplicabil la data soluționării;

(b) că, de la expirarea termenului menționat și până la efectuarea plății, se percepe o dobândă simplă pentru această sumă la o rată egală cu cea a facilității de creditare marginală a Băncii Centrale Europene aplicabilă în perioada respectivă, majorată cu trei puncte procentuale”, se arată în decizia CEDO.

Postarea pentru care a fost sancționat

Cristi Danileț a dat în judecată statul român la CEDO în martie 2021, după ce a fost sancționat disciplinar pentru o postare pe Facebook din ianuarie 2019, în care critica asaltul PSD asupra statului de drept. El a fost acuzat atunci că ar fi știrbit prestigiul justiției.

”Poate că cineva remarcă totuşi succesiunea atacurilor, destructurărilor şi decredibilizărilor la adresa următoarelor instituţii: DGIPI, SRI, SPP, Poliţia, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus şi tare a ”abuzurilor instituţiilor de forţă”. Ştim cu toţii ce ar însemna lipsirea de eficienţă sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituţii: servicii, poliţie, justiţie, armată? Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora ”Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale”? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi … constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor”, scria Danileț în postarea respectivă, conform Ziare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel