Creatorii vaccinului BioNTech – Pfizer, recompensați cu cel mai prestigios premiu pentru medicină din Germania

Ozlem Tureci și Ugur Sahin
Ozlem Tureci și Ugur Sahin

Katalin Kariko, Ozlem Tureci și Ugur Sahin, creatorii vaccinului anti-COVID-19 al companiei germane BioNTech, realizat în colaborare cu grupul american Pfizer, au fost recompensate cu cel mai prestigios premiu atribuit în Germania în domeniul cercetării medicale, informează DPA, potrivit Agerpres.

Premiul Paul Ehrlich şi Ludwig Darmstaedter va fi atribuit celor doi fondatori ai companiei BioNTech, Ozlem Tureci şi Ugur Sahin, precum şi specialistei în biochimie Katalin Kariko, care s-a alăturat companiei germane în anul 2013.

Cei trei laureaţi vor primi acest premiu "pentru cercetările lor şi pentru dezvoltarea de ARN mesager în scopuri de prevenţie şi terapeutice", au anunţat marţi reprezentanţii Fundaţiei Paul Ehrlich, al cărei sediu se află în oraşul Frankfurt.

Vaccinul BioNTech a fost primul ser anti-COVID-19 a cărui utilizare a fost aprobată în Uniunea Europeană. De asemenea, campania de vaccinare cu acest ser nu a fost amânată sau întreruptă din cauza îngrijorărilor legate de posibile efecte secundare rare, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor vaccinuri anti-COVID-19.

Cei trei laureaţi au creat o tehnologie care "va determina cel mai probabil o schimbare de paradigmă în anumite domenii ale ştiinţei medicale", au adăugat reprezentanţii Fundaţiei Paul Ehrlich.

Dezvoltarea "spectaculos de rapidă" a unui vaccin extrem de eficient împotriva COVID-19 a fost considerată de juriul care atribuie acest premiu drept "un succes extraordinar".

În ultimele decenii, mulţi dintre câştigătorii premiului Paul Ehrlich şi Ludwig Darmstaedter au fost recompensaţi apoi şi cu premiul Nobel pentru medicină.

Paul Ehrlich Prize este atribuit începând din anul 1952. În mod tradiţional, acest premiu este înmânat în fiecare an pe 14 martie, pentru a marca data de naştere a cercetătorului Paul Ehrlich, laureatul premiului Nobel pentru medicină din anul 1908. 

Vaccinul BioNTech – Pfizer, considerat „un succes extraordinar”

Juriul care a decis acordarea premiului Paul Ehrlich a considerat că dezvoltarea spectaculos de rapidă a acestui vaccin BioNTech – Pfizerextrem de eficient împotriva COVID-19, primul aprobat pentru utilizare atât în SUA, cât și în Uniunea Europeană, reprezintă „un succes extraordinar”.

Ceremonia de acordare a premiului va avea loc la Biserica Sfântul Paul din Frankfurt, în 14 martie 2022, când se celebrează ziua de naștere a cercetătorului Paul Ehrlich (laureat al premiului Nobel pentru medicină în 1908). Distincția prestigioasă vine și cu o recompensă în bani în valoare de 120.000 de euro.

Premiul Paul Ehrlich a fost atribuit pentru prima dată în anul 1952. De-a lungul timpului, unii dintre laureații premiului Paul Ehrlich şi Ludwig Darmstaedter au fost recompensaţi ulterior şi cu premiul Nobel pentru medicină. Printre ei se numără Harald zur Hausen, Jennifer Doudna, Emmanuelle Charpentier și James P. Allison.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel