COVID-19 și sistemele de canalizare. O nouă descoperire a cercetătorilor olandezi

Cercetători olandezi au depistat noul coronavirus într-un sistem de canalizare înainte de constatarea primelor cazuri confirmate de infectare, lucru care ar putea fi o metodă de avertizare privind eventuala transmitere a COVID-19 în comunităţi, informează Bloomberg.

Monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi un instrument sensibil pentru verificarea circulaţiei coronavirusului în comunităţi, în principal în zonele urbane.

Cercetătorii au depistat material genetic specific coronavirusului într-o staţie de tratare a apelor reziduale din Amersfoort, pe 5 martie, înainte ca în oraşul situat la circa 50 de kilometri de Amsterdam să fie raportate primele cazuri de infectare. Autorităţile olandeze au confirmat primul caz de Covid-19 pe 27 februarie, iar după câteva zile angajaţi din sistemul medical s-au îmbolnăvit într-o zonă din sudul ţării, un indiciu privind transmiterea comunitară.

„Este important să fie colectate informaţii despre apariţia şi situaţia acestui virus în canalizare pentru a înţelege dacă există riscuri asupra angajaţilor din acest domeniu, dar şi pentru a stabili dacă monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi utilizată pentru verificarea circulaţiei virusului SARS-CoV-2 în comunităţi. Aceste date pot completa actuala supraveghere clinică, limitată la pacienţii care au boala Covid-19 şi au cele mai severe simptome", explică Gertjan Medema, şeful Secţiei de Microbiologie a Institutului KWR.

Este prima dată când coronavirusul SARS-CoV-2 a fost depistat în canalizare. Monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi utilizată ca metodă de avertizare privind apariţia sau reapariţia Covid-19 în oraşe, explică cercetătorii, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel