COVID-19 România, NOU bilanț. Nelu Tătaru, prima reacție

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a avut prima reacție în urma noului bilanț de infectare cu COVID-19 în România.

"Este o situație normală în contextul acestei boli. Sunt pacienți care își fac cele 14 zile de carantină, au două teste nagative, sunt considerați vindecați și se externează. În același timp putem vedea că se confirmă și alte cazuri, foarte mulți din carantină, cât și cazuri noi apărute din focar. Este o transmitere deocamdată controlată. Urmează ca perioada următoare să ne dea un trend al acestor cazuri noi. Avem foarte multe persoane în carantină pe care le testăm, ei sunt izoltați, sunt veniți din afara țării. Este momentul în care putem să-i avem sub control și putem să controlăm și anchetele epidemiologice", a declarat Nelu Tătaru, în direct la B1 TV. 

Avem cazuri comunitare?

"Avem și astfel de cazuri dar ele sunt într-o anchetă. Ele trebuie să fi luat de undeva virusul și atunci ancheta merge până la a contacta și descoperi cauza inițială.  De multe ori sunt cei veniți de afară, asimptomatici sau cei veniți anterior din zone care nu cuprindeau zonele galbene", a completat el.

Anchetă epidemiologică la Spitalul Universitar

"Da, este un caz confirmat, al unui pacient care avea și alte comorbidități, un pacient care făcea și dializă și care la testarea de la Spitalul Universitar a fost pozitiv. În spatele acestui caz începe iar o anchetă epidemiologică atât pentru a corela cu toți participanții sau toți medicii care au contribuit la tratarea și urmărirea acestui pacient cât și a celor care se aflau în centrul de dializă unde el făcea dializă. Toți pacienții vor fi testași, intră în anchetă epidemiologică, deocamdată nu avem pacienți care să aibă simptomatologii, dar sunt contacți direcți, vor intra într-o izolare, urmând a fi testați", a adăugat Nelu Tătaru.

Care e intervalul în care apar primele simptome de COVID-19

"Pot fi persoane asimptomatice care să nu manifeste niciun simptom pe toată perioada celor 14 zile, până la negativare. Pot fi persoane care din a doua, a treia zi să înceapă să manifeste o stare de subfebrilitate, dureri în gât, dureri de glutiție, o stare de moleșală, tuse, o tuse seacă. Sau sunt persoane care din a patra, a cincia zi pot manifesta și fenomene de tip pneumonic, iar în acel moment pot face o testare. Orice mic simptom a celor aflați în izolare este și indicația în care anunță DSP-ul, care vine și face recoltarea", a mai spus el. 

Citește și: MAI - Nou bilanț Coronavirus Covid-2019, 21 martie. Câți români sunt infectați până astăzi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel