Originea COVID-19- Punctul zero, curățat rapid. Imunolog: Virusul e BINE ADAPTAT la oameni!

În opinia publică, originea virusului SARS-COV2 este clară: la final de 2019, cineva a contractat virusul în deja celebra piaţă de animale din Wuhan. Iar restul e istorie... 

Însă, după ce s-a declanşat pandemia, au început să apară fotografii şi filmări cu pangolini, animale cu solzi, despre care se spune că ar fi fost gazda iniţială a virusului. Însă este clar că sunt încă multe aspecte pe care nu le ştim şi pe care cercetătorii încearcă să le descopere, inclusiv privind modalitatea de transmitere de la animal la om. Asta este o misiune extrem de importantă, pentru că atunci când ştii cum a pornit o pandemie, o poţi opri pe următoarea. 

Virusul, din lilieci sau pangolini? 

Profesorul Stephen Turner, şeful departamentului de microbiologie al Universităţii din Melbourne, a declarat pentru The Guardian că cel mai probabil virusul a plecat de la lilieci. Dar acolo se termină certitudinile. 

"Nu cred că putem avea o concluzie clară, dacă plecăm de la ipoteza că virusul a plecat din acea piaţă de animale. O parte a problemei este că informaţia nu e solidă. Înţelegerea modului în care virusul se transmite ne poate ajuta să restrângem zona de plecare a acestuia", a explicat specialistul. 

Pangolinul, intermediar în transmitere

Cercetătorii par să fi căzut de acord că pangolinul a fost, de fapt, un intermediar în ceea ce priveşte infectarea, ducând virusul de la lilieci la oameni. Conform Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, pangolinul este cel mai vândut mamifer din lume, căutat în mod special pentru carnea sa, dar şi pentru proprietăţile medicinale ale solzilor. 

"Nu e clar dacă virusul a trecut de la liliac la pangolin, infectându-l, sau dacă s-a activat abia când a ajuns la om, evoluând", a mai explicat Turner. 

Piaţa din Wuhan, punctul ZERO?

Rapoartele privind primii 41 de pacienţi COVID-19 arată că 27 dintre ei au fost expuşi direct la piaţa din Wuhan. Dar, conform aceluiaşi raport, pacientul zero nu a fost în acea piaţă. Se nasc, astfel, mai multe întrebări. 

Profesorul Stanley Perlman, imunolog la Universitatea din Iowa, spune că ideea conform căreia piaţa din Wuhan este locul de unde a plecat virusul nu poate fi exclusă, dar că poate fi şi o coincidenţă faptul că primii pacienţi infectaţi au fost în acel loc. "Bănuiesc că evoluţia virusului a avut loc în animalul intermediar, dar nu ştiu dacă e pangolinul, pentru că nu avem dovezi clare. Astfel, nu au fost schimbări majore în structura virusului în primele trei luni ale pandemiei, ceea ce ne arată că este bine adaptat la oameni", a explicat Perlman. 

"Există o oarecare legătură cu acea piaţă, e drept. Dar nu vom şti niciodată cu exactitate, pentru că piaţa a fost curăţată rapid. Putem doar să speculăm. Acest tip de pieţe sunt o problemă tocmai pentru că sunt multe specii care interacţionează. Coronavirusul ne oferă posibilitatea de a atrage atenţia asupra acestor tipuri de adunări şi să le închidem", a explicat dr. Michelle Baker, imunolog specializat în studierea virusurilor din lilieci. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel