Covid-19: Mai multe conflicte din lume au încetat focul, după solicitarea ONU

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Focul a încetat în mai multe țări aflate în conflict, după ce Națiunile Unite au făcut apel la oprirea luptelor, ca urmare a pandemiei Covid-19.

Focul a încetat în mai multe țări aflate în conflict, după ce Națiunile Unite au făcut apel la oprirea luptelor, ca urmare a pandemiei Covid-19, conform Agerpres. Încetarea focului a fost menționată în ultimele zile în Filipine, Camerun, Yemen și Siria.

La începutul săptămânii, secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, a cerut „încetarea imediată a focului, oriunde în lume", pentru a proteja de „furia" Covid-19 populația civilă cea mai vulnerabilă în țările aflate în conflict.

Potrivit declarației unui diplomat sub protecția anonimatului, „un proiect de rezoluție a circulat între cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate cu privire la impactul COVIDd-19 referitor la situațiile de pace și securitate de pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate".

Unele țări vor un text care să sprijine acțiunea

„Unele țări de la ONU se gândesc la un text care să sprijine apelul lui Guterres", a confirmat joi o altă sursă diplomatică pentru AFP.

Potrivit mai multor surse, la originea acestei inițiative se află Franța. În noaptea de joi spre vineri, președintele francez Emmanuel Macron a menționat pe Twitter pregătirea unei „noi inițiative majore" în contextul pandemiei, după o discuție cu omologul său american Donald Trump. Nu este însă clar dacă există o legătură între această inițiativă și textul aflat în discuție la ONU.

Luni, un proiect de „declarație" privind COVID-19, susținut de Estonia, a eșuat din lipsă de consens între cei 15 membri ai Consiliului de Securitate.

În aceeași zi, președinția Tunisiei, membru nepermanent din ianuarie, a menționat într-un mesaj pe Twitter un proiect de „rezoluție a Consiliului de Securitate" privind coordonarea acțiunilor globale ca răspuns la COVID-19, după o discuție între președintele tunisian Kais Said și omologul său francez Emmanuel Macron.

Situație dificilă între Rusia și SUA

Între Rusia, reticentă ca membrii Consiliului de Securitate să se sesizeze pe o problemă de sănătate și SUA, care ar putea insista asupra menționării faptului că virusul provine din China, demersul adoptării unei eventuale rezoluții se dovedește a fi delicat, într-un for în care, de ani de zile, divergențele sunt numeroase.

Paralel cu acest proces din cadrul Consiliului, șase țări - Elveția, Singapore, Norvegia, Liechtenstein, Indonezia și Ghana - au elaborat o rezoluție pentru Adunarea Generală a ONU, conform unor surse diplomatice citate de AFP. Acest proiect, transmis joi președintelui Adunării, urmărește mai ales să sublinieze importanța „multilateralismului și a cooperării internaționale" pentru a face față pandemiei COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel