COVID-19 în Ungaria. Viktor Orbán: „Vom impune regulile cu forța“

Viktor Orban
Viktor Orban

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a lansat liniile directoare privitoare la pandemia de coronavirus, având în vedere apropierea sezonului rece. Iată ce a spus premierul din țara vecină.

De astăzi va începe o lume nouă în ceea ce priveşte controlul respectării dispoziţiilor cu privire la epidemia de coronavirus, dacă se va observa că unii nu respectă regulile, "va trebui să le impunem cu forţa", a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán vineri, în emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria!" a postului public de radio Kossuth.

Protecţia este o responsabilitate comună, masca trebuie purtată, ea este un element cheie, pentru că cel care nu o poartă şi nu respectă dispoziţiile, este iresponsabil, se joacă şi cu sănătatea celorlalţi, a subliniat premierul. De luni va trebui să fie amendaţi cei care nu respectă regulile. Astfel, începând de luni, poliţia va avea dreptul să închidă restaurante şi magazine, are dreptul să propună închiderea evenimentelor sportive şi culturale, a precizat Viktor Orbán, menţionând: “ne aflăm într-o curbă ascendentă”, cifrele vor rămâne nefavorabile. Totodată a pus în evidenţă faptul că situaţia este mai bună în Ungaria, în comparaţie cu alte ţări, din punctul de vedere al disciplinei cetăţeneşti, însă condiţiile se vor înrăutăţi şi va fi nevoie de mai mult efort.

Prim-ministrul a afirmat că la sfârşitul lunii decembrie şi la început de ianuarie se aşteaptă sosirea în Ungaria a primei cantităţi de vaccin anti-coronavirus, astfel încât la începutul anului vor putea fi vaccinaţi bolnavii cronici, oamenii în vârstă, cei care sunt cei mai periclitaţi. O cantitate mai mare de vaccin va sosi probabil în aprilie, a spus premierul, adăugând că a dat dispoziţie corpului operaţional să se pregătească pentru elaborarea unui plan de vaccinare, totodată se negociază şi obţinerea unor vaccinuri chinezeşti şi ruseşti, astfel, este destul de probabil ca în primăvară să fie disponibile în Ungaria 2-3 feluri de vaccin.

În luna aprilie este foarte probabil că “vom scăpa cu toţii” de epidemie, şi atunci vom putea declara că l-am învins, spus Viktor Orbán

El a relatat şi despre consfătuire prin video a Consiliului European, care a avut loc joi, spunând că în Ungaria “situaţia este încă acceptabilă”, însă în multe ţări din Europa de Vest este mult mai gravă.

În cadrul reuniunii şefilor de stat şi de guvern s-a încercat o armonizare a apărării împotriva pandemiei, printre altele prin schimbul informaţiilor esenţiale, armonizarea sistemului de trecere a frontierei, aceasta din urmă însă nu prea reuşeşte deocamdată, pentru că unii sunt mai îngăduitori, ungurii în schimb sunt mai stricţi, a afirmat premierul, completând că “nu prea ne place” nici acceptarea testelor efectuate în alte ţări.

În legătură cu înăsprirea dispoziţiilor, Viktor Orbán a subliniat că unii iau măsuri foarte severe, cu toate acestea situaţia se înrăutăţeşte încontinuu. De aceea poziţia lui este să “batem în cuie câteva reguli” şi să le respectăm. “Cheia situaţiei nu o văd în multiplicarea regulilor, ci în obligarea la respectarea celor care există deja”, a spus premierul.

Cum va evolua sistemul sanitar?

Despre sistemul sanitar a declarat că va rezista, avem paturi de spital, medicamente, aparate de ventilaţie mecanică, medici şi asistenţi în număr suficient, “chiar dacă trebuie îndrumaţi”. El a observat că în Europa, după germani şi austrieci, ungurii dispun de cea mai mare rezervă de paturi de spital, iar la capitolul aparatelor de ventilaţie mecanică suntem pe locul întâi.

Prim-ministrul a afirmat că există o cantitate dublă de vaccin antigripal faţă de cea obişnuită “pe timp de pace”, mai precis 1,4 milioane de doze. În acelaşi timp este posibil să nu fie de ajuns, de aceea au fost comandate încă 360 000 de doze şi există şi o fabrică de vaccinuri în localitatea Pilisborosjenő, aflată în proprietate ungară, iar la Debrecen se construieşte acum o nouă fabrică de vaccinuri ungară.

“Sunt bulversat” – a reacţionat premierul, în emisiunea radio, la tripla crimă comisă cu o zi înainte de un individ înarmat cu cuţit, care a înjunghiat trei oameni în bazilica Notre-Dame de la Nisa.

Orbán a precizat că viitorul africanilor este în Africa, “odată ce îi laşi să intre în ţară, va trebui să trăieşti împreună cu ei”, trebuie să ne adaptăm. “Dacă nu vrei să te adaptezi, poţi face un singur lucru: să nu-i laşi să intre.”

“Dacă nu vrem să avem experienţe ca la Nisa în Ungaria, nu trebuie să-i lăsăm să intre”, a declarat premierul, confirmând că, în afară de cei puţini care se află deja în ţară, “nu vrem să acceptăm pe alţii, şi mai ales nu vrem să primim migranţi”. El a precizat că nu trebuie să acceptăm ca Bruxelles să impună Ungariei anumite reguli în urma cărora ar trebui să lăsăm să intre în ţară persoane pe care “nu le vrem” şi apoi “să umblăm la înmormântări”. Degeaba ne şantajează, Ungaria nu va urma calea trasată de Bruxelles, a declarat premierul, potrivit Hirado.hu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel