Covasna: Workshop de muzică populară la Cernat

Centrul de Cultură al judeţului Covasna va organiza un workshop de muzică populară în localitatea Cernat, în scopul perfecţionării instrumentiştilor muzicali, la care pot participa 40 de persoane.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, workshopul va fi structurat pe două tipuri de activităţi: studierea unor cântece populare şi a unor partituri de folclor pentru vioară, violă şi contrabas.

"Studiul cântecelor populare se va desfăşura în grupuri mici, iar în cazul studiului pe partituri de muzică populară, procesul de învăţare se va desfăşura în etape: în primele zile ale workshopului participanţii vor învăţa muzica populară individual sau în grupuri mici, împărţite în funcţie de instrumentele muzicale de studiu, sub îndrumarea unor muzicieni profesionişti; în următoarele zile, participanţii vor exersa pe instrumente, în grupuri alcătuite conform structurii unei formaţii de muzică populară. Cursanţii vor învăţa folclorul muzical specific unei regiuni, la nivel de începător şi avansat, conform cunoştinţelor muzicale ale fiecăruia. Workshopul se va încheia cu un spectacol", se arată într-o postare pe internet.

Reprezentanţii Centrului au mai menţionat că workshopul îşi propune nu doar să ajute la perfecţionarea instrumentiştilor, ci şi să contribuie la păstrarea şi promovarea folclorului.

"În toate zonele ţării, inclusiv şi mai ales în judeţul Covasna, ansamblurile de dansuri populare, formaţiile de muzică populară, profesioniste şi amatoare, au devenit astăzi principalii păstrători şi ocrotitori ai tradiţiilor legate de folclorul muzical şi coregrafic. Prin aceste ansambluri şi formaţii, folclorul muzical şi coregrafic tradiţional este valorificat scenic şi promovat, altfel spus, este salvat de la dispariţie şi este păstrat în forme vii, ca parte integrantă în viaţa comunităţilor. În judeţul Covasna există şi funcţionează un număr redus de formaţii de muzică populară, iar această realitate afectează activitatea celor care vor să înveţe, să păstreze şi să promoveze dansurile tradiţionale: la repetiţii şi la reprezentaţiile scenice, ansamblurile de dansuri au imperioasă nevoie de un acompaniament muzical live, care de cele mai multe ori este imposibil de asigurat. În aceste condiţii, procesul de învăţare a dansurilor populare devine mai dificil, iar spectacolul folcloric pierde din autenticitate şi calitate, prin folosirea unui acompaniament înregistrat pe suporturi electronice", mai menţionează sursa citată.

Cea de-a IX-a ediţie a workshopului "Mozsika" se va desfăşura în perioada 1-6 septembrie iar data limită de înscriere a celor interesaţi este 31 iulie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel