Coronavirusul, lovitură DURĂ pentru turism. Mii de vacanţe anulate! Mai plecăm în străinătate?

Mii de vacanţe au fost anulate în ultimele două luni, în contextul epidemiei de coronavirus la nivel european şi mondial. Pe grupurile de socializare de turism, oamenii anunţă fie că au renunţat la vacanţă, pierzând banii, fie îi întreabă pe alţii dacă merită riscul călătoriei, având în vedere faptul că la întoarcere pot fi băgaţi în carantină. 

Sectorul turistic al Uniunii Europene a pierdut peste două milioane de înnoptări în luna februarie, din pricina absenței cetățenilor chinezi, conform Agerpres. Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a transmis că costurile acestei probleme se ridică la un miliard de euro pe lună.

VEZI ŞI Coronavirusul costă turismul din UE un miliard de euro pe lună

Specialiştii trag, însă, semnalul de alarmă privind călătoriile doar pentru China continentală, părţi din Coreea de Sud şi 10 oraşe din Italia de nord. Sigur, în urma răspândirii virusului, şi alte ţări au început să impună restricţii de călătorie, dar încă nu este un fenomen general. 

Unde este sigur să călătoreşti

Britanicii au pus la dispoziţia cetăţenilor o hartă actualizată în timp real privind răspândirea coronavirusului la nivel mondial, hartă care poate fi găsită pe site-ul Guvernului. Astfel, cetăţenii pot vedea dacă zona pe care intenţionează să o viziteze este periculoasă sau nu. 

Guvernul României nu a luat, încă, această măsură, dar mai multe informaţii privind zonele afectate se pot găsi pe internet. 

Coronavirus = ISTERIE? Belgia, cea mai relaxată ţară europeană 

Dacă pe aeroportul Otopeni, la terminalul Sosiri, se găsesc afişe despre coronavirus, o echipă medicală şi, mai nou, un termoscaner, pe aeroportul Charleroi Sud din Bruxelles nu există nicio informare privind epidemia de coronavirus. 

Măştile de protecţie nu sunt folosite de cetăţeni, supermarketurile funcţionează normal, fără cozi interminabile, iar cetăţenii, belgieni şi turişti sunt relaxaţi inclusiv în preajma celor proveniţi din China. 

O mică teamă există, însă, mai ales pentru cei care oferă servicii alternative de cazare, la domiciliul propriu. O teamă normală, având în vedere că nu îşi dezinfectează casa cum procedează, de regulă, unele hoteluri cu camerele. 

Anularea zborurilor în contextul coronavirusului 

Dacă aveţi programată o călătorie într-o zonă afectată de coronavirus, dinainte de răspândirea virusului, şi aveţi biletele de avion cumpărate direct de la compania aeriană, atunci vă puteţi recupera banii fără taxe suplimentare. Există şi varianta reprogramării zborului, scrie dailymail, dar asta se face, de regulă, contracost.  

Dacă rezervarea este făcută, însă, prin terţi, ca de exemplu o agenţie turistică, atunci aceştia trebuie contactaţi pentru a rezolva problema. 

Atenţie, însă. Companiile aeriene nu sunt obligate să returneze banii pe bilete dacă pasagerii se tem să călătorească, teama fiind nefondată. Aşadar, călătoriile rezervate în zone care nu sunt afectate de coronavirus  nu intră sub incidenţa despăgubirilor. 

În carantină, la întoarcere

 

În eventualitatea în care reveniţi dintr-o ţară afectată de coronavirus, există posibilitatea ca autorităţile să vă impună o carantină de 14 zile. De altfel, premierul interimar Ludovic Orban a lansat un avertisment pentru românii din Italia care nu sunt nevoiţi să vină urgent în România să rămână acolo. 

"Ştiţi foarte bine că încă din momentele în care s-a văzut dimensiunea epidemiei am rugat românii din regiunile afectate să evite orice deplasare care nu este necesară. La urma urmei nu fac altceva decât să îşi pună în pericol membrii familiei, prietenii. Sigur, asta nu înseamnă că nu mai poate să vină nimeni din Italia. Dar sunt câteva zone care sunt afectate", a declarat Ludovic Orban, vineri, întrebat despre recomandările pentru românii din afara granițelor, de Sărbătorile Pascale, conform Mediafax.

Atenţie, însă! Dacă nu respectaţi condiţiile izolării la domiciliu sau ale carantinei, puteţi primi o amendă de până la 10.000 de lei! 

VEZI ŞI CORONAVIRUS. Un brăilean, aflat în izolare, AMENDĂ URIAȘĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel