Coronavirus. Măsuri de ultimă oră luate de autorităţile din România. Declaraţii la sediul MAI

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Marcel Vela, ministrul de Interne, şi Victor Costache, ministrul Sănătăţii, vor susţine o declaraţie comună de presă la sediul MAI după 23,30. 

Vestea vine în contextul în care Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a fost convocat, duminică seară, la sediul MAI.

La declarațiile de presă care vor avea loc la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență va participa și ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Nicolae Bode. 

Veţi putea urmări LIVE pe DC NEWS declaraţiile. 

Marcel Vela: În această seară am convocat comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă pentru a lua unele decizii importante. Se aprobă suspendarea zborurilor spre Italia şi din Italia către România pentru toate aeroporturile din ţară din 9 martie, ora 12,00, ora României, până în 23 martie 2020. Operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Iran, Coreea de Sud, China, că vor intra în carantină în România şi îşi vor deplasa responsabilitatea printr-o declaraţie pe proprie răspundere. 

Operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România cu escală. 

Cei care vin din China, Iran, Italia, Coreea de Sud prin puncte de frontieră terestre sunt obligaţi la carantină pe raza judeţului de graniţă sau izolare la domiciliu. Vor completa o declaraţie pe propria răspundere. Se va comunica cetăţenilor români că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare este infracţiune şi se pedepseşte conform legii, instituindu-se şi carantina obligatorie. 

Se aplică prevederile şi pentru transportul maritim sau fluvial. 

Măsurile se aplică până la 31 martie 2020 cu posibilitatea prelungirii perioadei. Mâine la 16,00 este convocată o nouă şedinţă pentru a evalua la zi situaţia operativă la nivel naţional şi internaţional şi vom lua şi alte decizii. 

Vizavi de suspendarea cursurilor, acest lucru va fi analizat în şedinţa de mâine. 

Victor Costache: Referitor la studenta din Regie, vom avea rezultatul în câteva ore. Durează cam trei ore până vom avea rezultatul. Sunt măsuri fireşti care au fost luate în cadrul comitetului. Misiunea noastră este de a proteja românii şi de a încetini evoluţia virusului. 

Marcel Vela: Cu privire la şcoli, aşa cum ştiţi este decisă o măsură în prezent. Dacă un singur caz apare într-o şcoală, cursurile se suspendă în toată şcoala. Să ştie părinţii lucrul ăsta. 

Victor Costache: Nu suntem niciodată suficient de precauţi în astfel de situaţii. În ceea ce priveşte materialele de protecţie, vom primi săptămâna viitoare un lot important şi vor fi distribuite în teritoriu. 

Marcel Vela: Pe varianta aeriană, soluţia identificării traseului persoanelor e simplă, apare în baza de date. Pe baza terestră, evident este mai complicat. Trebuie să fac un apel la responsabilitatea românilor din orice stat. Pentru că sunt responsabili de sănătatea familiilor, a rudelor şi a celor din comunitatea în care se întorc. Să nu facă ce a făcut un român care a spus că vine din Germania şi a venit din Italia de fapt, şi e şi pozitiv. Altul a aterizat la Chişinău şi a vrut să vină în România. Noroc că a fost depistat bolnav acolo. Vom intensifica controalele, vor fi verificări ample şi adevărul se află. Vom avea verificări în cascadă prin poliţia locală, prin tot ce ţine de verificări la evidenţa populaţiei, etc, vom vedea dacă cetăţenii zic adevărul când completează declaraţia. Amenda este varianta uşoară! Când pui în pericol sănătatea publică, lucrurile sunt mai grave din punct de vedere penal. Nu este o ameninţare, doar un apel la responsabilitate. 

Raed Arafat: Judeţele de graniţă au locuri de carantină, poate vor fi insuficiente, de aceea am discutat despre suplimentarea lor. Sunt posibilităţi de a închiria spaţii pentru ei, pentru a sta. Astăzi la Oradea, un autocar întreg a fost introdus în carantină, după ce o persoană a fost găsită cu febră. A fost dusă la spital, restul în carantină, se aşteaptă rezultatul analizelor. 

Marcel Vela: Avem capacitatea financiară de a închiria spaţii pentru a asigura carantina pentru cei bolnavi. Nu există situaţia probabilă în care să nu putem face faţă cazurilor suplimentare. Atragem atenţia şi facem un apel la cetăţeni să nu pună presiune pe frontiere. Dacă ştiu că au simptome sau vin din zone fierbinţi, să ştie că intră în carantină, nu vin acasă şi se plimbă prin comunităţile lor. 

Raed Arafat: Despre persoana de la Galaţi ştim pe unde a trecut, o parte din persoanele care au intrat în contact cu el sunt identificate deja, se lucrează la restul. Au existat imagini din microbuz. 

Marcel Vela: Înainte de şedina asta, am avut o şedinţă informală la Guvern, la această şedinţă a participat şi dl premier Ludovic Orban şi am decis să extindem anchetele epidemiologice. Analizam doar contacţii primari, însă la sugestia premierului, vom face anchetă pe al doilea cerc de posibili contacţi, încât să prevenim extinderea coronavirusului la nivel local. 

Lucian Bode: De ce 14 zile am suspendat zborurile? Pentru că regulamentul parlamentului european privind normele comune pentru serviciile aeriene reglementează asta. Ministerul Transporturilor notifică Comisia Europeană cu privire la această hotărâre. Zborurile vizate sunt cele cu destinaţia Roma, Torino, Bologna, Napoli, Florenţa, Pisa şi Catania. La Suceava erau 2 zboruri pe săptămână, Cluj un zbor, Iaşi 5, Bacău 9, Otopeni 51 de zboruri pe săptămână. 

Marcel Vela: Cei care fac transport neautorizat să ştie că avem o bază de date la frontieră şi se va aplica legea cu tot ce ţine de măsurile coercitive prevăzute de actele aflate în vigoare. 

Lucian Bode: Persoanele care au anulat plecările spre Italia. Conform regulamentului, dacă zborul se anulează cu mai puţin de 7 zile înainte de plecare, banii vor fi returnaţi. 

La metrou. În ultimele zile am avut mai multe discuţii cu reprezentanţii Metrorex. Căutăm în acest moment să intensificăm măsurile pe care le-am putea lua acolo. Să ştiţi că operăm cu 63 de trenuri, maximum din ce avem. Avem şi trenuri în rezervă, pentru a putea înlocui o eventuală defecţiune. Timpii de aşteptare sunt la minim posibil acum. Încercăm şi alte soluţii, alte măsuri de fluidizare a accesului la staţia de metrou, dar am fost preocupaţi să luăm toate măsurile de dezinfecţie. 

Marcel Vela: Poliţia de frontieră este la datorie, inclusiv pe graniţa cu Ucraina şi Moldova. Dincolo de aspectele legate de controlul cu privire la coronavirus, avem şi preocuparea importantă legată de contrabandă pe zonele astea. 

Victor Costache: Asigurăm populaţia că, datorită măsurilor luate, suntem printre ţările cele mai puţin afectate de acest flagel. Avem 15 persoane afectate, 5 vindecate. Lucrăm zilnic cu comisiile de specialişti şi avem un plan pentru fiecare scenariu, dacă va urma. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel