CORONAVIRUS. Ciudatul caz al Portugaliei explicat de specialiști, comparativ cu Spania unde e PRĂPĂD

Frontiera dintre Portugalia și Spania are 1214 km lungime. Deși țările sunt atât de aproape, cifrele despre coronavirus sunt total diferite. Cazul portughez atrage atenția datorită numărului redus de decese în cazul persoanelor infectate cu covid-19 în comparație cu țara vecină.

Spania, cu o populație de 47 de milioane de locuitori, a raportat, până în 15 aprilie, mai mult de 177.500 cazuri de persoane infectate și 18.579 decese. În Portugalia, cu puțin peste 10 milioane de locuitori, sunt aproximativ 18.000 de cazuri confirmate și 567 de decese. Cum se explică diferența imensă între cele două țări vecine?

Alexandre Abrantes, director adjunct al Școlii Naționale de Sănătate Publică din Portugalia, a explicat cauzele. În primul rând, timpul a fost marele avantaj în această criză în Portugalia. Așa cum s-a întâmplat și în Grecia, coronavirusul a ajuns acolo mai târziu decât în Spania și Italia.

În Portugalia, primul caz a fost confirmat pe 2 martie. Până atunci, în Spania au fost raportate aproximativ 150 de cazuri, iar Italia avea un număr oficial de peste 2.000 de infectați și 52 de morți.

"Portugalia a avut timp să vadă ce se întâmplă în Spania și Italia pentru a acționa corect", spune Abrantes pentru BBC Mundo. Profesorul declară că școlile și universitățile din Portugalia s-au închis înainte de a apărea decesele în rândul persoanelor infectate, în timp ce măsurile de carantinare au fost adoptate atunci când au existat doar câteva cazuri. Acest lucru a favorizat răspândirea mai lentă a virusului. 

"Guvernul portughez a înțeles de ce a eșuat Spania și a acționat cu 15 zile în avantaj în raport cu ceea ce se întâmplă în țara vecină pentru că pandemia nu lovise aici atât de puternic", spune Joao Ramos, jurnalist de la televiziune publică portugheză (RTP).

Spania a decretat stare de urgență pe 14 martie când în țară erau peste 6.200 de cazuri și 191 morți. Cu o zi mai devreme, pe 13 martie și cu doar 112 cazuri confirmate și fără decese, guvernul António Costa decretase deja stare de urgență în Portugalia, anunțând închiderea școlilor, barurilor și cluburilor și limitând capacitatea restaurantelor. După cinci zile, măsurile au fost înăsprite. ”Acțiunea guvernului portughez la timp a fost foarte importantă, astfel încât numărul cazurilor să nu crească așa cum s-a întâmplat în Spania și Italia", spune Ramos.

Colaborare cetățenească

Pentru Abrantes, un alt factor fundamental care a dus la ”transmiterea mai lentă a virusului" a fost faptul că ”portughezii au acceptat deciziile" guvernului. Mai mult, ”ei a decis să rămână acasă chiar înainte de închiderea obligatorie a țării", spune profesorul de la Școala de Sănătate Publică.

Unitatea politică


Și dacă cetățenii portughezi respectă regulile, la fel face și clasa politică. În timp ce în Spania dezbaterea politică asupra coronavirusului este acerbă și au apărut diviziuni între partidul de guvernământ și opoziție, în Portugalia politicienii nu s-au războit, înțelegând nu este momentul pentru scandaluri, scrie BBC MUNDO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel