Coronavirus - caz confirmat în România. Medicul Tudor Ciuhodaru: 5 măsuri simple de prevenție

Tudor Ciuhodaru
Tudor Ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru transmite un mesaj românilor după ce s-a depistat primul caz confirmat de coronavirus din țara noastră.

'E oficial. Primul caz de infecție cu coronavirus a fost confirmat în România în județul Gorj. Alte 33 de persoane din anturaj sunt testate în acest moment.

Ce trebuie să știți: riscuri, cum se transmite/manifestă și cum putem preveni boala:

A. Riscuri:

1. Pericolul e în creștere și pentru România. Deja sunt peste 10 țări europene afectate și s-au înregistrat primele decese dar probabil există deja și alte cazuri de infecție în Europa conform anunțului Ministrului francez al Sanatatii Santé Olivier Véran.

2. Cei mai afectați sunt cei de peste 50 de ani, cei cu boli cardiace sau pulmonare preexistente și cei imunodeficienți.

3. Măsurile de prevenție sunt extrem de importante. Am propus un plan unic de intervenție la nivel european.

4. Îngrijorările sunt legate nu sunt legate neapărat de severitatea clinică ci de faptul că se răspândește rapid (a depășit deja 10 bariere majore) și de riscul de a genera mutații -care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos, de faptul că nu există tratament specific (doar încercări de combinare de antivirale) și nici vaccin. Sunt și multe alte necunoscute legate de acest nou virus.

5. Virusul se răspândește rapid chiar de la persoane asimptomatice. (82164 de cazuri la nivel mondial. Contagiozitatea (3) este comparabilă cu SARS și de aprope 3 ori mai mare ca a gripei sezoniere.

6. Mortalitatea e în creștere -3,4% (2801de decese) (!!!) de 15 ori mai mare ca a gripei sezoniere).

7. Amenință acum și Europa. E a treia situație de risc de pandemie.

8. Pericolul pentru România este cu atât mai mare pentru că pe de o parte există o importantă comunitate de cetățeni chinezi dar și datorită numărului mare de români aflați acum chiar în zonele de risc din Italia (unde numărul cazurilor a crescut de aproape 50 de ori în doar o săptămână).

B. Cum se transmite/manifestă:

1. Sursa –persoana infectată (simptomatică sau nu).

2. Transmiterea de la o persoană la alta se face:

a) în special pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) – prin picături mici de secreții nazale și faringiene (picături Flügge)
b) prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate urmat de atingerea ochilor, nasului sau a gurii
c) dar și pe cale digestivă- 10% din pacienți au diaree și greață cu 1-2 zile de instalarea sindromului pseudogripal
d) poate fi transmisă de la mamă la făt (pe 2 februarie copilul unei paciente de 30 ani infectate a fost confirmat cu coronavirus la doar 30 de ore după naștere).

3. Perioada medie de incubație este de 5,2-5,8 zile (între 2 și 12 zile). !!! carantina 14 zile e cea recomandată de OMS.

4. Simptomele sunt pseudogripale -includ febra și tulburările respiratorii

Rețineți!!! Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).

C. Cum prevenim: 5 măsuri simple

1 Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, acoperirea gurii și a nasului atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

!!! Pe suprafețe (la temperatura camerei) rezistă între 2-5 zile (până la 9 zile), temperatura scăzută și umiditatea cresc durata de supraviețuire dar soluțiile dezinfectante pe bază de alcool, peroxid de hidrogen sau hipoclorit de sodiu au efect virulicid (dacă sunt utilizate corect și în concentrații adecvate- reduc numărul de coronavirusuri infecțioase de la un milion la doar 100).

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul corect trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza un dezinfectant pe bază de alcool.

4.Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc (vărsta crescută boli cronice pulmonare sau cardiace, deficiențe imune)

5.Evitaţi automedicaţia.' a scris medicul Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel