Coronavirus: 10 motive să NU intrăm în panică

Avem dreptate să fim îngrijorați din cauza epidemiei de coronavirus, dar un microbiolog explică de ce nu ar trebui să ne panicăm și descrie câteva cauze ale acestui optimism.

În mai puțin de două luni, coronavirusul s-a răspândit pe mai multe continente. Pandemie înseamnă transmitere continuă a bolii, simultan în mai mult de trei regiuni geografice diferite. Pandemia nu se referă la letalitatea unui virus, ci la transmisibilitatea și extensia sa geografică.

Cu siguranță, avem o pandemie a fricii. Mass-media întregii planete este prinsă de coronavirus. Este corect că există o îngrijorare profundă și o planificare în masă pentru scenariile cele mai grave. Și, desigur, repercusiunile trec din sfera globală a sănătății în afaceri și politică, scrie World Economic Forum, pe site-ul său weforum.org.

Dar, remarcă aceeași organizație, cel mai corect este să nu intrăm în panică. Ar fi greșit să spunem că există vești bune legate de COVID-19, dar există motive de optimism, există motive de a crede că pot exista modalități de a controla și de a învinge virusul. Și lecții de învățat pentru viitor, conform microbiologului Ignacio López-Goni, de la Universitatea din Navarra, Spania, care a publicat 10 motive ca să nu intrăm în panică:

1. Știm ce este


Primele cazuri de SIDA au fost descrise în iunie 1981 și au fost necesari mai mult de doi ani pentru a identifica virusul (HIV) care a cauzat boala. Cu COVID-19, primele cazuri de pneumonie severă au fost raportate în China la 31 decembrie 2019 și până pe 7 ianuarie virusul fusese deja identificat. Genomul a fost disponibil în ziua 10. Știm deja că este un nou coronavirus din grupul 2B, din aceeași familie ca SARS, pe care l-am numit SARSCoV2. Boala se numește COVID-19. Se crede că este legată de coronavirusul liliecilor. Analizele genetice au confirmat că are o origine naturală recentă (între sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie) și că, deși virusurile trăiesc prin mutare, rata mutației sale poate să nu fie foarte mare.

2. Știm cum să detectăm virusul

Începând cu 13 ianuarie, a fost disponibil un test pentru detectarea virusului.

3. Situația se îmbunătățește în China

Măsurile puternice de control și de izolare impuse de China dau rezultate. De câteva săptămâni, numărul cazurilor diagnosticate în fiecare zi este în scădere. O monitorizare epidemiologică foarte detaliată se realizează în alte țări; focarele sunt foarte specifice zonelor, ceea ce le poate permite controlul mai ușor.

4. 80% din cazuri sunt ușoare

Boala nu provoacă simptome sau este ușoară în 81% din cazuri. Desigur, în restul de 14%, poate provoca pneumonii severe și în 5% poate deveni critică sau chiar fatală. Încă nu se știe care poate fi rata mortalității. Se crede că ar putea fi mai mică decât unele estimări de până acum.

5. Oamenii se vindecă

O mare parte din datele raportate se referă la creșterea numărului de cazuri confirmate și a numărului de decese, dar majoritatea persoanelor infectate se vindecă. Există de 13 ori mai multe cazuri vindecate decât decese, iar această proporție este în creștere.

6. Simptome ușoare la copii

Doar 3% din cazuri apar la persoane sub 20 de ani, iar mortalitatea sub 40 de ani este de doar 0,2%. Simptomele sunt atât de ușoare la copii încât pot trece neobservate.

7. Virusul poate fi șters de pe suprafețe

Virusul poate fi inactivat eficient de pe suprafețe cu o soluție de etanol (62-71% alcool), peroxid de hidrogen (0,5% peroxid de hidrogen) sau hipoclorit de sodiu (0,1% înălbitor), în doar un minut. Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun este cea mai eficientă metodă de prevenire a contagiunii.

8. Știința este implicată pe plan global

Este epoca cooperării științifice internaționale. După aproape o lună, 164 de articole pot fi accesate în PubMed pe COVID19 sau SARSCov2, iar multe altele sunt disponibile în arhivele de articole care nu au fost încă revizuite. Sunt lucrări preliminare despre vaccinuri, tratamente, epidemiologie, genetică și filogenie, diagnostic, aspecte clinice etc. Aceste articole au fost elaborate de aproximativ 700 de autori, distribuiți pe întreaga planetă. Este știință cooperantă, împărtășită și deschisă. În 2003, odată cu epidemia SARS, a durat mai mult de un an până a se ajunge la mai puțin de jumătate din numărul actual de articole informative. În plus, majoritatea revistelor științifice și-au lăsat publicațiile cu acces deschis pe subiectul coronavirusurilor.

9. Există deja prototipuri de vaccin

Capacitatea noastră de a proiecta noi vaccinuri este spectaculoasă. Există deja mai mult de opt proiecte în curs de realizare a unui vaccin împotriva noului coronavirus. Există grupuri care lucrează la proiecte de vaccinare împotriva virușilor similari.

Grupul de vaccinuri de la Universitatea din Queensland, din Australia, a anunțat că lucrează deja la un prototip folosind tehnica numită „clemă moleculară”, o tehnologie nouă. Acesta este doar un exemplu care ar putea permite producerea de vaccinuri într-un timp record. Prototipurile pot fi testate în curând pe oameni.

10. Procesele antivirale sunt în curs

Vaccinurile sunt preventive. În acest moment, tratamentul persoanelor care sunt deja bolnave este important. Există deja peste 80 de studii clinice care analizează tratamentele cu coronavirus. Acestea sunt antivirale care au fost utilizate pentru alte infecții, care sunt deja aprobate și despre care știm că sunt sigure.

Unul dintre cele care au fost deja testate la om este Remdesivir, un antiviral cu spectru larg încă în studiu, care a fost testat împotriva Ebola și SARS / MERS.

Un alt candidat este cloroquina, un antimalarian care a fost, de asemenea, observat a avea o activitate antivirală puternică. Se știe că clorochina blochează infecția virală prin creșterea pH-ului endosomului, care este necesar pentru fuziunea virusului cu celula, inhibând astfel intrarea sa. S-a demonstrat că acest compus blochează noul coronavirus in vitro și este deja utilizat la pacienții cu pneumonie coronavirus.

Alte teste propuse se bazează pe utilizarea oseltamivirului (care se folosește împotriva virusului gripal), interferon-1b (proteină cu funcție antivirală), antisera de la persoane care s-au recuperat sau anticorpi monoclonali pentru neutralizarea virusului. Au fost propuse noi terapii cu substanțe inhibitoare, cum ar fi baricitinibina, selectate de inteligența artificială.

Pandemia de gripă din 1918 a provocat peste 25 de milioane de decese în mai puțin de 25 de săptămâni. S-ar putea întâmpla ceva similar acum? Probabil că nu; nu am fost niciodată mai bine pregătiți pentru a lupta împotriva unei pandemii, susține același Ignacio López-Goni, microbiolog de la Universitatea din Navarra, Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel