„Convoiul libertății“ în SUA. Se solicită asistența gărzii naționale pentru protestele ce se profilează

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Garda națională va fi desfășurată în Washington, D.C., în timp ce protestele convoaielor de camioane se profilează.

Se așteaptă ca Pentagonul să aprobe desfășurarea a 700 până la 800 de trupe neînarmate din garda națională în capitala națiunii, a declarat marți un oficial american, în fața convoaielor de camioane care plănuiesc proteste împotriva restricțiilor pandemiei începând de săptămâna viitoare.

Guvernul Districtului Columbia și poliția Capitoliului din SUA solicită asistență gărzii naționale. Trupele vor fi folosite în mare parte pentru a ajuta la controlul traficului și se așteaptă să vină de la garda națională a districtului și din alte trei state, a spus oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

După modelul recentelor proteste ale camionagiilor din Canada, convoaiele de camioane au fost planificate prin forumuri online cu nume precum Convoiul Poporului și Fondul pentru Libertatea Camioanelor Americane – toate cu puncte de plecare, date de plecare și rute diferite. Mare parte din protestatari sunt programați să ajungă chiar la discursul lui Joe Biden privind starea Uniunii marțea viitoare, 1 martie.

John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat că guvernul DC și poliția Capitoliului au cerut personalului de la garda națională „să ofere sprijin în punctele de control al traficului din jurul districtului” și să fie pregătită în cazul „posibilelor blocaje ale traficului în zonele cheie”. Totuși, a precizat că nu a fost luată nicio decizie oficială cu privire la cereri.

Ce spun protestatarii

Convoaiele merg pe modelul recentului protest al camionagiilor canadieni care a închis cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei SUA și Canada și a asediat străzile capitalei Ottawa pentru a protesta împotriva restricțiilor guvernamentale pandemice. 

O declarație a Convoiului Popular spune în mod specific că respectivele camioane „NU vor intra în DC propriu-zis”. Convoiul respectiv plănuiește să pornească miercuri din sudul Californiei și să sosească în DC în jurul datei de 5 martie.

Convoaiele americane doresc o ridicare imediată a ceea ce ei spun că sunt restricții guvernamentale împotriva pandemiei, cum ar fi mandatele de obligativitate a purtării măștii și cerințele privind vaccinurile. 

Site-urile web care organizează convoaiele de camioane americane fac referire direct la inspirația mișcării canadiene. O declarație pe site-ul Convoiului Poporului aduce un omagiu „vecinilor noștri curajoși din nord – frații și surorile noastre canadiene”.

Robert Contee, șeful poliției metropolitane din DC, a declarat vineri că departamentul său monitorizează îndeaproape informațiile și va suplimenta efectivele de poliție într-o stare continuă de alertă în următoarele câteva săptămâni, scrie TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel