După numeroase discuții și negocieri, CNMR salută și apreciază hotărârea actualului Guvern al României privind reluarea activității Companiei Naționale de Uraniu.
Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), structură reprezentativă a societății românești ce include majoritatea reprezentanților tuturor mediilor sociale din România (sindicate, patronate, universități, mediul academic, organizații profesionale, ong-uri și organizații ale reprezentanților autorităților publice locale), salută și susține decizia Guvernului pentru reluarea activității Companiei Naționale a Uraniului, obiectiv de importanță strategică pentru securitatea națională a României.
Ca urmare a negocierilor purtate în ultima perioadă de către premier și membrii guvernului cu reprezentanții CNMR, România reușește să rezolve una dintre problemele importante privind securitatea energetică a cetățenilor. De asemenea, 800 de angajați își vor relua activitatea în cadrul Companiei, iar mixul energetic uraniu-cărbune va asigura întărirea stabilității sistemului energetic național.
La inițiativa Confederației Sindicale Naționale 'Meridian' (membră a CNMR), CNMR a început încă din anul 2016 negocieri cu Guvernul si Parlamentul României pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului.
Precizăm faptul că negocierile purtate cu miniștrii cabinetului din acea perioadă s-au dovedit inutile și fără rezultat.
O dată cu instalarea Guvernului Grindeanu, CNMR a reluat negocierile, atât cu premierul României, Sorin Grindeanu, în cadrul întâlnirii avute în data de 13 februarie 2017, cât și cu miniștrii cu competențe în domeniu: dl. Toma Petcu — ministru al Energiei, dna. Carmen Dan — ministru de Interne, dl. Iulian Iancu — președinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților și dl. Doru Vișan—secretar de stat în Ministerul Energiei.
Negocierile au fost purtate atât de către plenul CNMR, cât și de vicepreședintele CNMR și Președinte CSN 'Meridian', dl. Ion Popescu.
Rolul CNMR în cadrul acestor negocieri a fost acela de a prezenta situația reală a Companiei și riscurile privind securitatea energetică a României ca urmare a renunțării la mixul energetic uraniu-cărbune.
Apreciem deschiderea premierului și a miniștrilor menționați în dialogul cu Președintele și reprezentanții CNMR, precum și hotărârea Guvernului de a debloca într-un final această situație care ține de securitatea națională a României.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu