EXCLUSIV  Tehnocrații, ”lovitură atomică” dată României. Posibil ATENTAT la siguranța națională

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a dezvăluit, la DCNews LIVE, că Guvernul tehnocrat a dat o lovitură devastatoare României. 

Tehnocrații, grea moștenire

România ”produce energie în mod eolian, hidro, cărbune, nuclear, gaze, e un mixt foarte bogat, ceea ce e foarte în regulă. Franța are 80% pe nuclear, Germania are aproape 80% pe verde, Croația și Polonia au 70-80% pe cărbune. Aici depinde și de resurse, contează foarte mult cum ai resursa hidro, depinde cum ai bazinul hidrologic, dacă el îți permite să poți să faci hidrocentrale, că nu poți să faci în câmp, ci trebuie să ai diferență de nivel foarte mare, pentru a avea o cădere și o viteză mare ca să ai capacitate bună la producție. Este foarte important să ai un ciclu integrat și aici avem o problemă venită din istoric, de pe vremea tehnocraților, pentru că rezilierea contractului SNN-ului cu cei de la CNU produce un scurtcircuit în circuitul de producere a energiei nucleară”, a declarat Toma Petcu. 

Circuit întrerupt: trei contracte pentru aceeași firmă străină

Ministrul Energiei a explicat: ”Problema la Nuclearelectrica a fost în felul următor: a fost un control făcut de Curtea de Conturi la cei de la CNU, au stabilit că costul de producție al otoxidului, combustibilul nuclear care se folosește la Cernavodă, este mult mai mare decât prețul la care-l vând ei și a trebuit să ceară o majorare de tarif către cei de la SNN, care nu au fost de acord, s-a reziliat contractul și s-a trecut la o procedură de achiziție prin licitație, a participat o firmă străină și a reușit ca toate cele trei contracte care au fost scoase la achiziție să le achiziționeze această companie străină, iar Compania Națională a Uraniului- care extrage minereul din zona Suceava, îl prelucreză la Feldioara și care-l vindeau ca și otoxid- nu a reușit să mai reintre”.  

Corpul de Control, verificări-cheie

”Lanțul pentru furnizarea otoxidului s-a închis, chiar în acest moment, de o lună, am solicitat dl prim-ministru să trimită Corpul de control, să facă verificări încrucișate atât la Nuclearelectrica cât și la CNU, să vedem modalitatea în care s-a reziliat acest contract și cum au fost achiziționate celelalte trei contracte”, a adăugat ministrul. 

CNU, producător captiv. Posibil atentat la siguranța națională

Toma Petcu a mai afirmat: ”Centrala de la Cernavodă este singura care folosește acest otoxid pe care-l produceau cei de la CNU, nu aveau contracte externe și practic era un producător captiv pentru cei de la Nuclearelectrica. Și nemaifiind în piață... mă rog, acolo am găsit probleme destul de mari și avem Corpul de Control care verifică nu numai acest lucru, ci și alte aspecte și o să luăm o decizie curând. S-a schimbat Consiliul de Administrație de la Nuclearelectrica, de asemenea, la CNU, avem ordinul de ministru să schimbăm și acolo CA urmând ca după ce se închide raportul Corpului de Control al prim-ministrului, să luăm o decizie privind conducerea celor două companii, pentru că mie mi se pare că e, nu știu dacă un atentat la siguranța națională, dar poate să fie un subiect destul de delicat pentru producerea de energie nucleară în România”. 

”Compania care furnizează este canadiană, uraniul se va aduce de undeva din zona Azerbaijan Turkmenistan.” a atras atenția ministrul. El a adăugat: ”Este foarte important ca România să nu fie dependentă în acest lanț al producerii energiei nucleare de altcineva, la început, ok, companiile străine vin cu prețuri atractive, dar când s-au asigurat că nu mai ai altă sursă, încep negocierile puternice”. 

Vezi de la minutul 10: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel