Col. Valeriu Gheorghiţă: Dacă se vaccinează 50.000 pe zi, ajungem la 5 milioane de români vaccinaţi la 1 iunie

Guvernul României
Guvernul României

Col. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, a anunţat că ţinta de 5 milioane de români vaccinaţi poate fi atinsă la 1 iunie dacă se vaccinează minimum 50.000 de oameni pe zi. 

„Am putea să ajungem la 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, dar acest lucru ține de disponibilitatea persoanelor de a se vaccina. În momentul de față avem capacitate de vaccinare suficientă. (…) Aspectul cel mai pozitiv din toată această situație e legat de evoluția foarte bună din punct de vedere epidemiologic. (…) Dacă reușim să vaccinăm cel puțin 50.000 de persoane zilnic cu doza 1, atingem acest obiectiv”, a precizat medicul militar.

Acesta a spus, însă, că România nu poate avea 5 milioane de oameni vaccinaţi cu ambele doze până la 1 iunie.

„Nu cred că vom reuși să avem cu schema completă 5 milioane de persoane vaccinate la finalul lunii mai”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

La 1 iunie, prima parte a relaxării 

Premierul Florin Cîţu a anunţat de mai multe ori că de la 1 iunie vor fi adoptate mai multe măsuri de relaxare. Luni, 10 mai, premierul a spus chiar că îşi doreşte ca persoanele vaccinate să revină la viaţa de dinainte de pandemie, pentru că acestea nu mai prezintă risc sanitar. 

VEZI Florin Cîțu: Persoanele care s-au vaccinat ar trebui să beneficieze de o viață normală

De asemenea, de la 1 iunie se va renunţa la mască pe plajă, dar şi în drumeţiile montane, a anunţat Florin Cîţu. 

„Cred că pentru 1 iunie putem vorbi deja de eliminarea purtatului măştii pe plajă. (…) aici este un consens. Am venit, bineînţeles, cu o condiţie: o distanţare pe plajă între şezlonguri, cu care industria este de acord. Dar cred că această condiţie minimă putem deja să o anunţăm: fără mască pe plajă începând de la 1 iunie”, a spus Cîţu.

Restricţiile de circulaţie actuale, de la ora 22:00 

În momentul de faţă, românii  nu au voie să mai iasă din casă fără un motiv bine întemeiat şi declaraţie pe propria răspundere după ora 22:00. Magazinele se închid, astfel, la ora 21:00. 

Dacă o localitate trece de rata de infectare de la 4 la mie, restricţiile sunt şi mai dure. Magazinele se închid în weekenduri la ora 18:00, iar restricţiile de circulaţie intră în vigoare la ora 20:00. În cazul localităţilor care trec de o rată de infectare de 7 la mie, restricţiile se aplică în fiecare zi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel