Codul rutier: Vezi noile prevederi. Sancțiunile, modificate încă o dată

Sancțiunile din noul Cod rutier vor fi ceva mai blânde. Ministerul Afacerilor Interne a publicat pe site-ul instituției noua formă a proiectului de Ordonanță de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonanței de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Noul proiect prevede în continuare sancțiuni mult mai drastice decât cele din prezent, însă acestea au fost semnificativ reduse față de forma inițială.

Cea mai mare amendă va fi de 9.600 de lei, cu 6.400 de lei mai puțin decât în forma inițială. Șoferii  care se urcă băuti la volan și produc accidente soldate cu rănirea sau decesul unei persoane vor avea permisul suspendat 2 ani. Instanța poate dispune suspendarea amenzii dacă se plătește o cauțiune de 20% din valoarea contravenției.

Astfel, potrivit ultimei modificări, cea mai mare amendă va fi de 9.600 de lei, față de 16.000 de lei cuantumul propus în prima fază, după ce sancțiunile prevazute la clasa a VI-a au fost stabilite ca având între 51 si 120 de puncte de amendă:

“Alineatul (4) al articolului 98 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(4) Clasele de sancțiuni sunt următoarele:

a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;

b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;

c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;

d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;

e) clasa a V-a - de la 21 la 50 puncte-amendă;

f) clasa a VI-a - de la 51 la 120 puncte-amendă”.

În prezent, un punct amendă este de 80 de lei, dar Guvernul Ponta și-a exprimat intenția de a majora salariul minim la 1000 de lei, astfel ca punctul-amendă ar putea ajunge la 100 de lei, ceea ce va însemna ca valoarea amenzilor va crește.

De asemenea, s-a redus și perioada de suspendare a permisului de conducere, în urma unui accident grav, de la patru ani, forma propusă inițial, la doi ani. Așadar, carnetul de conducere va fi suspendat “pentru o perioada de 2 ani în cazul accidentului de circulație din care a rezultat vătămarea corporală sau decesul unei persoane dacă norma de circulație încalcata este conducerea sub influența băuturilor alcoolice a unui autovehicul, conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrazii în sens opus celui în care se desfășoară în mod normal circulatia sau în care se desfașoară în mod normal, depășirea de către conducatorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus sau nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când instanța de judecată sau, după caz, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea, ori încetarea procesului penal, pentru una din urmatoarele situatii: lipsește plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori altă condiție prevazută de lege, necesară pentru punerea în mișcare a acțiunii penale, a fost retrasă plângerea prealabilă ori părțile s-au împăcat ori a fost înlocuită răspunderea penală”.

Vezi AICI noile modificări ale Codului rutier

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel