CNAS a sesizat DNA în cazul SIUI și pentru cardul de sănătate

tratament-accidente-vasculare
tratament-accidente-vasculare

Pacienții pot verifica singuri dacă au fost ”îmbolnăviți” fictiv, ori s-au raportat investigații pe care nu le-au efectuat, a anunțat președintele CNAS, menționând că s-au constatat cazuri în care au fost decontate investigații false pentru unii asigurați. Doru Bădescu, președintele CNAS a mai declarat că instituția pe care o conduce a făcut, începând din iulie, cinci sesizări la DNA.  Sesizările au fost înaintate independent de verificările Curţii de Conturi şi ale Corpului de Control al premierului, potrivit Mediafax.

Prima sesizare a vizat activitatea Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi şi a avut în vedere raportări de pacienţi care s-au prezentat în urgenţă, investigaţii multiple pentru acelaşi pacient sau la care valoarea analizelor era de până la şapte ori mai mare decât costul normal, precum şi servicii raportate, dar neefectuate. În privinţa decontării investigaţiilor, au existat şi cazuri când, pentru o radiografie, s-a cerut de 86 de ori mai mult.

CNAS a reclamat la DNA și Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), pentru nereguli la decontarea de servicii neefectuate, nerespectarea procedurilor de achiziţie publică la închirierea unor spaţii (trei milioane de euro, spre exemplu, chirie plătită pe trei ani pentru sediul central),  neînregistrarea în evidenţele contabile a unor creanţe de peste 78 de milioane de lei şi neaplicarea procedurilor de executare silită în cazul unor contribuţii datorate de persoane fizice.

În 22 octombrie, CNAS a sesizat nereguli privind implementarea cardului de sănătate electronic, reclamând că valoarea totală a investiţiilor (peste 53 de milioane de euro) ar fi una foarte mare. În 24 octombrie, CNAS a sesizat DNA şi cu privire la investiţiile legate de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), considerând că valoarea acestora ar fi crescut nejustificat, cu 60 la sută, în perioada 2002-2011.

Furnizorii de servicii că pot fi verificaţi și de către pacienţi. "Orice asigurat poate merge la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine şi, pe baza CNP, să solicite informaţii în legătură cu prestaţiile medicale raportate pe numele său. Prin această măsură, s-a pus în practică o prevedere legală potrivit căreia asiguratul, în calitate de contribuabil şi de beneficiar, poate verifica prestaţiile cu care este înregistrat în baza de date a sistemului de asigurări de sănătate", a explicat Doru Bădescu, președintele CNAS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel