Cluj-Napoca, al doilea aeroport din România în care câinii special dresați depistează bolnavii de COVID-19

Blue este unul dintre cei cinci câini polițiști care fac parte din proiectul pilot de detectare a persoanelor infectate cu Covid-19 
Blue este unul dintre cei cinci câini polițiști care fac parte din proiectul pilot de detectare a persoanelor infectate cu Covid-19 

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat, lun, într-o conferință de presă,  că depistarea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 cu ajutorul câinilor special dresați va fi posibilă și pe Aeroportul internațional din Cluj-Napoca, după proiectul-pilot de la Sibiu.

Proiectul Centrului Chinologic de la Sibiu de depistare a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 va fi extins în ţară, în primul rând pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj-Napoca, a anunțat ministru Afacerilor de Interne.

Aceiași câini și la Cluj, și la Sibiu

”Vor fi aceiaşi câini şi la Cluj, şi la Sibiu, vom alege câteva zile pe săptămână, câteva curse internaţionale. Va trebui să organizăm culoarul de sosiri în aşa fel încât să îşi desfăşoare activitatea. România este printre puţinele ţări din lume care a implementat un astfel de proiect”, a afirmat  Lucian Bode.

”Am lansat un proiect pilot al Centrului Chinologic de la Sibiu şi mă bucur că a avut rezultate. Pe Aeroportul Sibiu au fost executate 30 de misiuni cu cei 5 câini şi 3 poliţişti. Exemplarele canine au semnalat un număr total de şapte persoane, dintre care una avea aproximativ trei săptămâni de la momentul în care a fost confirmată ca fiind infectată, o persoană a fost testată şi confirmată pozitiv cu test rapid şi ulterior cu test PCR. Două persoane au fost semnalate şi testate negativ la testul rapid de pe aeroport, dar care au fost carantinate pentru că nu au făcut dovada vaccinului, şi trei persoane semnalate şi care au fost testate negativ cu test rapid şi carantinate pentru că nu aveau schema completă de vaccinare”, a mai explicat Lucian Bode.

Blue a depistat primele două persoane infectate, asimptomatice

Primul pasager infectat cu SARS-CoV-2 a fost depistat pe aeroportul din Sibiu pe 7 august. Acesta, deși fusese imunizat, cu toată schema de vaccinare anti-COVID-19, a fost testat pozitiv cu un test antigenic, rapid.

Câinele care a depistat primele două persoane infectate cu coronavirus, asimptomatice, se numește Blue, un Malinois în vârstă de 1 an și jumătate și a fost antrenat special pentru acest lucru la Centrul Chinologic Sibiu. 

Este extrem de prietenos. Îi place să fie mângâiat și să stea în preajma oamenilor. Este unul dintre cei cinci câini polițiști care fac parte din proiectul pilot de detectare a persoanelor infectate cu Covid-19. 

Chiar dacă, la început, mulți au fost sceptici, și poate au luat în derâdere proiectul, Blue și colegii lui au demonstrat că pot depista prezența virusului la oameni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel