China, creștere economică record față de aceeași perioadă din 2020

China, creștere economică record față de aceeași perioadă din 2020  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
China, creștere economică record față de aceeași perioadă din 2020 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

China înregistrează o creștere economică record, la un an după șocul intrării în pandemia de coronavirus.

Economia Chinei a înregistrat o rată de creștere record în primul trimestru din 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, atunci când țara se afla într-un lockdown menit să limiteze răspândirea coronavirusului. Totuși, comparativ cu ultimul trimestru al anului 2020, rata de creștere a încetinit, arată cifrele oficiale, ridicând întrebări cu privire la forța redresării pe care Beijingul o are.

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 18,3% în primele trei luni ale anului 2021, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. Cifra a fost mai lentă decât rata de creștere de 19% prognozată de economiști într-un sondaj efectuat de agenția de știri Reuters și 18,5% de Bloomberg.

Pe o bază trimestrială, PIB-ul a crescut cu 0,6% în primele trei luni, mai lent decât creșterea revizuită cu 3,2% înregistrată în perioada precedentă de trei luni și, de asemenea, sub prognozele analiștilor.

Nivel record al PIB-ului

„PIB-ul Chinei a crescut la un nivel record în trimestrul trecut. Dar acest lucru s-a datorat în întregime unei baze mai slabe pentru comparație față de recesiunea istorică de anul trecut. Trimestrial, creșterea a scăzut brusc și, cu excepția [primului trimestru al] anului trecut, a fost mai lentă decât oricând în ultimul deceniu ", a declarat Julian Evans-Pritchard, economist senior din China la Capital Economics, într-o notă trimisă Al Jazeera.

Creșterea activității industriale și a construcțiilor a încetinit la 1,3% în primele trei luni ale anului, de la 2,3% în al patrulea trimestru al anului 2020 pe baza comparațiilor trimestriale, potrivit Capital Economics. Între timp, sectorul serviciilor s-a contractat cu 2,3% după o expansiune de 3,9% bazată pe aceleași comparații, precizează AlJazeera

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel