Certificatul verde, valabil și fără a treia doză a vaccinului anti Covid-19

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Andrei Baciu a vorbit despre valabilitatea Certificatului Covid-19, pentru persoanele care nu se vaccinează cu doza a treia.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susține că schema actuală de vaccinare este cea care este luată în calcul de Uniunea Europeană la eliberarea certificatului verde, scrie romaniatv.net.

În acest fel, persoanele vaccinate cu două doze, sau una în cazul serului Johnson&Johnson, pot beneficia în continuare de Certificatul verde, chiar dacă aleg să nu facă şi o a treia doză.

”În acest moment în România, la nivel european, o schemă completă de vaccinare se consideră cea fiind cea cu două doze sau cu o doză în cazul Johnson&Johnson. (...) Doza trei vine să îmbunătățească răspunsul imun. Sunt date care spun că se constată un declin după 6 luni la nivelul titrului de anticorpi. Se administrează în primul rând persoanelor care au riscuri biologice și riscuri ocupaționale. Toată lumea care are cel puțin șase luni de zile de la rapel poate face doza a treia de vaccin”, a declarat Baciu la Digi24.

Mai multe paturi la ATI și testare mai accesibilă

Andrei Baciu a vorbit astăzi despre creșterea numărului de paturi la ATI pentru pacienții COVID-19. 

”În ultimele două săptămâni s-a dublat capacitatea acordării de asistenţă medicală în secţiile ATI, urcând până la 1.239 de paturi în acest moment. Acest lucru va continua. Depunem toate eforturile pentru atingerea obiectivului de 1.522 de paturi, plus cele de copii.

Ne dorim să facem testarea cât mai accesibilă. La data de 20 septembrie erau active 102 farmacii în care se face testarea cu teste gratuite oferite de MS. În ultimele trei săptămâni au fost avizate 30 de farmacii în acest sens. Demersurile vor continua. Vom face publice adresele acestor farmacii.

Pentru partea de testare, farmaciile pot percepe o taxă. Aici e alegere lor dacă o fac sau nu. Legat de medicamentul tocilizumab, pentru a impulsiona achiziţia care se face direct către spitale era o mică întârziere”, a declarat Andrei Baciu.

Sunt autorităţile luate prin surprindere de valul patru?

”Valul patru are o acceleraţie mult mai puternică. Creşterea numărului de cazuri se petrece mult mai rapid. E cauzat de contagiozitatea acestei tulpini, Delta. Creşterea este mult, mult mai accelerată. Cel mai probabil, SARS-CoV-2 va exista alături de noi pentru o lungă perioadă. Toată diferenţa este între infectare şi îmbolnăvire. Nu este nicio problemă dacă te infectezi şi ai imunitate. Cel mai probabil vor existat şi alte valuri ale pandemiei. Acest însă va fi unul destul de puternic, destul de intens. Sunt prognoze care merg până la 17.000 de cazuri pe zi. Este unul dintre scenarii. Luna septembrie are poate cel mai mare impact din punct de vedere epidemiologic. Se întâlnesc grupuri de persoane care vin din diverse medii, după concedii, la şcoală. În luna septembrie vorbim de temperaturi care încep să scadă şi activitatea se mută la interior. Sunt variabile care au un impact. Important este cum trecem peste acest val patru. Sigur că lucrurile puteau fi făcute mai bine. Nu a ştiut nimeni care este cea mai potrivită abordare. Cel mai important lucru care a cauzat dezvoltării ulterioare a pandemiei este că nu avem o cultură a lucrului împreună. Atunci când toată societatea a acţionat împreună, amintiţi-vă luna mai 2019, rezultatele s-au văzut”, a declarat Andrei Baciu la Digi 24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel