Cel mai negru scenariu în războiul cu COVID-19. Ce va fi dacă vaccinul nu va fi niciodată dezvoltat

Dacă vi se pare imposibil ca vaccinul să nu fie realizat, aflați că s-a mai întâmplat în cazul unui virus pe care-l știm cu toții, dar îl ignorăm, pentru că am învățat, în zeci de ani, să trăim cu el printre noi și să ne ferim de el. Așa cum astăzi politicieni din toată lumea spun despre COVID-19 că ”virusul trăiește/va trăi printre noi”. 

CNN scrie astăzi despre cel mai negru scenariu în pandemia de COVID-19, acela în care un vaccin nu va fi dezvoltat. În loc să învingă COVID-19, societățile ar putea să învețe să trăiască cu el, subliniază sursa citată. Ce va urma? Orașele încep să se redeschidă ușor, se iau măsuri de relaxare pas cu pas, cu respectarea recomandărilor experților, testarea și distanțarea fizică vor deveni parte a vieții noastre pe termen scurt, iar, în multe țări, revenirea la normal ar putea fi limitată brusc de noi măsuri de izolare dacă se constată noi focare de COVID-19, pot fi dezvoltate tratamente, dar focarele bolii ar putea apărea în fiecare an, iar numărul global de decese ar continua să crească.

Posibilitatea de a nu găsi un vaccin pare ireală pentru politicieni, dar nu și pentru experți, pentru că există precedent. ”Există virusuri împotriva cărora nu avem încă un vaccin” spune dr. David Nabarro, profesor de sănătate globală la Imperial College London, conform CNN.

”Nu ne putem asuma total că un vaccin va apăra în cele din urmă sau că nu va apărea, chiar dacă va trece toate testele de eficacitate și de siguranță. Este absolut esențial ca societățile din toată lumea să ajungă în poziția în care să fie capabile să se apere împotriva coronavirusului ca de o amenințare constantă și să fie capabile să se întoarcă la viața socială normală și activitatea economică, cu virusul în mijlocul nostru.” a spus dr. Nabarro. 

Totuși, majoritatea cercetărilor speră în dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19, pentru că, spre deosebire de HIV și malarie, SARS-CoV2 nu suportă mutații rapide. Mulți înaintează termene precum un an sau 18 luni. 

Dr. Peter Hotez, om de știință american, specialist în sănătăte globală, vaccinologie și controlul bolilor tropicale, subliniază, pentru CNN, că niciodată nu a fost realizat un vaccin într-un an sau 18 luni. ”Nu înseamnă că ar fi imposibil, dar ar fi un act eroic” a spus dr. Hotez, pentru CNN. ”Avem nevoie de un plan A, dar și de un plan B” a mai afirmat el. 

Precedentul 

În 1984, secretarul american pentru sănătate și servicii umane, Margaret Heckler, a anunțat la o conferință de presă la Washington, că oamenii de știință au identificat cu succes virusul care a devenit ulterior cunoscut sub numele de HIV și a prezis că un vaccin preventiv va fi gata pentru testare în doi ani. După aproape patru decenii și 32 de milioane de decese, lumea încă așteaptă un vaccin împotriva HIV. În mod similar, a fost foarte dificil să se dezvolte vaccinuri pentru rinovirusurile și adenovirusurile comune - care, la fel ca și coronavirusurile, pot provoca simptome de răceală. Există un singur vaccin pentru a preveni două tulpini de adenovirus și nu este disponibil comercial, mai arată CNN. 

Planul B: să cumpărăm lumii timp

Dacă același lucru ar urma să se întâmple și cu un vaccin contra COVID-19, acesta fiind cel mai negru scenariu, virusul va trăi printre noi mulți ani de acum încolo, însă răspunsul la HIV oferă un cadru pentru a trăi cu o boală pe care nu o putem elimina. 

Dacă nu se va produce un vaccin, viața nu va rămâne ca acum, dar nici nu va reveni la normal. Experții ar putea împinge guvernele să implementeze un nou mod dificil de viață și interacțiune pentru a cumpăra lumii timp în luni, chiar ani până când COVID-19 va putea fi eliminat prin vaccin. 

Vezi și: De ce nu ne vom mai întoarce niciodată la normalitate

Cum a mințit China lumea. Dosar BOMBĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel