Cehia, primul stat NATO care trimite tancuri în Ucraina. Chirieac: Se pune un mare semn de întrebare! Rusia va vedea rău această furnizare de arme

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kris Møklebust)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kris Møklebust)

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat gestul Cehiei de a trimite tancuri în Ucraina, în contextul războiului pornit de Rusia acolo.

"Se pune un mare semn de întrebare"

"Tancul este o armă ofensivă și, în opinia mea, după ce am văzut ce s-a întâmplat în Ucraina, cred că este o armă a trecutului - cu rachetele acelea de pe umăr, Javelin, britanice au scos din funcțiune un număr de tancuri al Federației Ruse. Așadar, în ceea ce privește tancurile, se pune un mare semn de întrebare. Rusia va vedea rău această furnizare de arme ofensive, dar nu va avea ce face.

În cazul lui Jens Stoltenberg şi noua ordine mondială, eu cred că dânsul nu a rostit fraza până la capăt, fiindcă Rusia nu este o putere economică, aşa că nu poate influența ordinea mondială economică, aşa cum o face China, de exemplu. Nu este o putere politică, fiindcă vedeţi că lumea nu emigrează de bine în Rusia. Emigrează în Occident, în lumea liberă. Nu este un model atractiv. Ca forţă militară, Rusia a încheiat chestiunea aceasta. Îi rămâne doar forţa nucleară care, până la urmă, rămâne capacitatea de autodistrugere.

Cred că noua ordine mondială se referă la o posibilă alianţă Rusia-China-India. Aici trebuie să lucreze Occidentul, pentru ca lucrul acesta să nu se întâmple. Preocuparea principală a SUA era China. A spus că Federaţia Rusă nu mai este, din motivele expuse aici. Nu eşti forţă militară sustenabilă, nu eşti forţă economică, nu eşti model politic de succes. Problema mea e China care se şi înarmează foarte puternic.

"China poate să aducă grave prejudicii actualei ordini mondiale"

Rusia-China-India înseamnă jumătate din populaţia lumii şi poate, într-adevăr, să aducă grave prejudicii actualei ordini mondiale care, până la urmă, încearcă să se bazeze pe democraţia liberală, economia de piață - economie de piaţă are şi China acum - , alegeri libere şi corecte, instituţii ale statului de drept autentice. Cum poate fiecare stat. Mai greu în România şi în Europa de Est, mai bine în Europa de Vest şi SUA.

Aici este ceva, dar totul ţine de capacitatea de negociere a Occidentului, în acest moment. China, până acum, nu a făcut mişcări care să pună sub semnul întrebării credibilitatea Chinei sau dorinţa ei de a participa direct la războiul ruso-ucrainean. China, în acest moment, face un singur lucru şi acela cu destulă fereală: face comerţ cu Rusia. Nu le dă armament, bani, ci fac comerţ. Cumpără energie de la Rusia, cumpără echipamente. Nu i-au pus un embargo. Atât! Se poate face mai mult, dacă este să acţionăm împotriva Rusiei, se poate negocia mai mult cu China. Sunt convins de lucrul acesta", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea Decisiv, de la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel