Ce ne învață gripa spaniolă. FAZE IGNORATE în pandemia de coronavirus

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

”A venit ca un hoț noaptea, cu un aspect rapid și insidios.” Aceste cuvinte s-ar putea referi la coronavirus (Covid-19), dar au fost spuse de un oficial din Sănătate din Bombay în 1918.

La 102 ani după cea mai mare pandemie din istorie, ochii specialiștilor s-au întors în trecut: la gripa spaniolă. Diferența este că gripa spaniolă ucidea, în mare proporție, tinerii, iar Covid-19 omoară, mai degrabă, vârstnicii.

În din 2018, Laura Spinney, jurnalistă specializată în subiecte științifice, scria că este inevitabilă apariția unei noi pandemii de gripă, ”dar dacă va ucide zece sau o sută de milioane de oameni va depinde de lumea în care apărea”. Și într-adevăr, lumea din 2020 este cu siguranță diferită de cea din 1918, din fericire. Mai mult, lumea a învățat, de asemenea, câteva lecții.

În 1918, lumea nu știa ce este un virus, nu avea antibiotice pentru tratarea infecțiilor asociate, nici antivirale, nici vaccinuri, nu existau UCI și OMS. Multă lume a trebuit să fie tratată de ”vindecători” sau lucrători în Sănătate cu puține cunoștințe științifice.

"Este necesar să subliniem că mijloacele terapeutice de acum un secol nu erau cele de astăzi. Gripa spaniolă a provocat moartea a 50 de milioane de oameni, o cifră astronomică la care nu vom ajunge din fericire", explică pentru 20minutos, Dr. Pedro Gargantilla, profesor în medicină.

”În acel moment, nu prea aveam mare lucru de oferit pacienților, nu erau medicamente atât de multe,” a reamintit dr. Jeremy Brown (SUA). El s-a referit la toate avantajele asistenței medicale actuale în comparație cu cea de atunci - cum ar fi, de exemplu, că în câteva săptămâni, oamenii de știință chinezi au identificat virusul și au făcut cunoscute aceste informații pentru întreaga planetă și au ajuns la concluzia că "orice s-ar întâmpla cu coronavirusul, nu va fi un al doilea 1918".

Lecție minunată: izolarea

”Atunci cea mai eficientă măsură a fost izolarea. E un fapt pe care nu îl putem ignora. Un studiu din 2007 a arătat că măsurile de sănătate publică, cum ar fi interzicerea activităților în masă și obligația de a purta o mască, au redus decesele în unele orașe din SUA cu până la 50%", explică dr. Gargantilla.

Desigur, acum aceste măsuri sunt poate mai complexe, în ciuda faptului că în 1918 se încheia Primul Război Mondial și erau mișcări mari de populație.” În prezent, trăim într-o lume mai globalizată, în care ați putut călători și-n perioada asimptomatică, astfel încât boala s-a transmis înainte de apariția primelor simptome. Acest lucru face ca verificarea epidemiologică să fie enorm de dificilă", explică dr. Gargantilla.

Deși nu a fost la fel în toate țările, gripa din 1918 a avut între două și patru valuri: primul, în primăvara anului 1918; un al doilea val a început în august și a fost mai letal; și, în unele țări, au existat focare până în 1920. ”Epidemiologii sunt la curent cu aceste date și se iau măsuri preventive pentru o astfel de eventualitate. Avem un avantaj în prezent: sistemul sanitar este mai pregătit decât în 2918 pentru a face față unui al doilea val de coronavirus", spune Gargantilla.

Impactul economic

”Impactul economic, în medie, al gripei din 1918 a fost o scădere cu 18% a economiei. Impactul coronavirusului este de văzut și, în acest moment, este prea devreme pentru calcule. Pe de altă parte, gripa spaniolă a lovit, în special, rândul tinerilor, iar coronavirusul provoacă cea mai mare mortalitate la vârstnici, astfel că impactul social este diferit. La acest lucru trebuie să adăugăm un alt fapt semnificativ: în 1918 se termina Primul Război Mondial. Din fericire, la criza Covid-19 nu adăugăm un război mondial. Iar mortalitatea nu va atinge asemenea cifre astronomice. Pe scurt, impactul social va fi diferit față de situația din 1918", analizează Gargantillas.

Gripa spaniolă este un tip de gripă care a apărut în timpul Primului Război Mondial, fiind, se pare, similară cu gripa aviară de astăzi. S-a răspândit în multe țări odată cu întoarcerea soldaților de pe front, afectând în principal tinerii și având o rată de mortalitate ridicată. Virusul a făcut între 50 de milioane și 100 milioane de victime între 1918 și 1919. Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii, după Moartea neagră, din istoria umanității. Multe dintre victime au fost persoane tinere și sănătoase, gripa spaniolă fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni și persoane cu sănătatea deja slăbită.

Boala a fost observată prima dată în Fort Riley, Kansas, Statele Unite la 11 martie 1918. Aliații din Primul război mondial au numit-o gripă spaniolă deoarece a primit mai multă atenție în presa spaniolă decât în restul Europei. Spania nu a fost implicată în conflict, iar presa nu era cenzurată ca în restul Europei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel