Ce le pregăteşte UE Moldovei şi Georgiei, ca urmare a crizei din Ucraina

Drept reacţie la criza politică din Ucraina, determinată de refuzul guvernanţilor de a semna un tratat de asociere la Uniunea Europeană, Bruxelles-ul îşi regândeşte strategia în Europa de Sud-Est. UE vrea să contracareze “dezinformarea“ făcută de Moscova, să ofere mai mulţi bani Republicii Moldova şi Georgiei, urmând ca semnarea unei înţelegeri de către aceste două ţări cu UE să aibă loc până în luna august. Informaţiile apar în două documente interne văzute de EuObserver, care urmează să fie discutate, luni, la Bruxelles, de miniştrii de Externe ai ţărilor UE.

Primul dintre documente, intitulat “20 de puncte asupra Parteneriatului Estic după Vilnius“, este întocmit de Suedia şi semnat de 12 alte ţări ale UE, inclusiv de Marea Britanie, Germania sau Polonia.

Acesta vorbeşte de semnarea tratatului de asociere la UE de către Republica Moldova şi Georgia până în august, termen pe care îl evoca şi preşedintele României, Traian Băsescu, după discuţiile din ianuarie cu Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European.

Documentele prezintă planuri mai puţin ambiţioase pentru Belarus, Azerbaijan şi Ucraina.

UE îşi propune să preîntâmpine cu măsuri concrete acţiuni punitive ale Rusiei asupra ţărilor din Est, precum embargoul asupra unor produse de export sau restricţii impuse muncitorilor imigranţi. Bruxelles-ul pregăteşte, totodată, o campanie de PR care implică răspunsuri în faţa “dezinformării“ ruseşti, inclusiv prin scoaterea în prima linie a unor experţi în diplomaţie.

Documentul mai spune că ar trebui să existe un flux constant de vizite la nivel înalt ale UE în Moldova şi Georgia, care să urmărească “activităţi specifice“, preponderent în zona minorităţilor din regiunile izolate.

În ceea ce o priveşte pe Ucraina, UE exclude, deocamdată, aplicarea unor sancţiuni, pledând pentru continuarea unei colaborări politice cu Kievul.

Perspectiva unei ţări care nu aparţine Vestului: Polonia

Al doilea document menţionat este redactat de Polonia, vecina de la Vestul Ucrainei, care a exprimat constant îngrijorări cu privire la evenimentele din proximitatea graniţei sale. Circulara intră în detalii referitoare la cadrul financiar multianual pe 2014-2020, notând că Moldova şi Georgia ar trebui să primească fonduri mai multe. Banii în plus ar urma să meargă în agricultură, dezvoltare rurală şi societatea civilă.

În contextul reproşurilor pe care le primeşte UE pentru incoerenţa acţiunilor în dosarul ucrainean, foarte important este paragraful care cere “o strategie de comunicare eficientă menită să explice în clar ce face Uniunea Europeană şi de ce“, dar şi “paşi concreţi sub steagul UE“.

În privinţa Ucrainei, hârtiile întocmite de polonezi spun că nu sunt aşteptate veşti bune mai devreme de alegerile prezidenţiale din 2015.

Niciunul dintre cele două documente nu cuprinde menţiuni despre extinderea Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel